Арочне укриття на ЧАЕС планується встановити до жовтня 2015 року. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, журналістам заявив директор ДСП «ЧАЕС» Ігор Грамоткін.

«До жовтня 2015 року арка повинна зайняти робоче положення. У даний момент роботи з її монтажу і збірки виконуються в строк. Незважаючи на те, що це досить складна операція з точки зору логістики і технології, ми впевнені, що зможемо витримати цей темп робіт і змонтувати арку в намічені терміни», - зазначив він.

За словами фахівця, на сьогоднішній день перший фрагмент арки знаходиться в першому підйомному положенні, ми підняли її на 32 метри і в період з 15 по 20 травня буде здійснено другий підйом, а з 20 по 30 липня - третій. Після чого перша частина арки буде встановлена ​​в перше робоче положення, далі вона буде переміщена в зону відстою до моменту складання другої частини арки, яка буде закінчена у 2014 році», - повідомив Грамоткін.

Він зазначив, що суперечки про необхідність будівництва цієї арки на сьогоднішній день не мають сенсу. «Лютневі події, коли на машинний зал 4-го енергоблоку обрушилося перекриття, показали, що арку потрібно будувати і якомога швидше», - підкреслив фахівець.

За словами Грамоткіна, на сьогоднішній день освоєно близько 60% коштів, передбачених контрактними зобов'язаннями.

Як повідомляв ForUm, 12 лютого на Чорнобильській атомній електростанції сталося часткове руйнування стінних панелей і частини легкої покрівлі машинного залу енергоблоку №4 Чорнобильської атомної електростанції над приміщеннями, які не обслуговуються. У зв'язку з цим будівництво об'єкту «Укриття» було припинено.

Заступник головного інженера ЧАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Олександр Новіков заявив, що працівники Чорнобильської атомної електростанції не зафіксували змін радіаційного фону після обвалення.

Згідно з висновками комісій, які розслідували причини події, інцидент «не створив небезпеки для здоров'я і життя, не створив небезпеки для навколишнього середовища, і не призвів до зупинки роботи виробництва і аварією не вважається».

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281