Росія планує створити авіабазу в Білорусі. Про це заявив глава Міноборони РФ Сергій Шойгу на зустрічі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

За словами міністра, перша ланка винищувачів прибуде туди вже у 2013 році.

«Сподіваємося, що у 2015 році тут з'явиться авіаційний полк, який служитиме на захист наших рубежів. Ми приступили до розгляду плану зі створення тут російської авіаційної бази з літаками-винищувачами. У 2013 році створимо авіаційну комендатуру і поставимо першу чергову ланку бойових винищувачів», - сказав міністр.

«Ми припускаємо і надалі розглядати питання, необхідні для посилення обороноздатності наших білоруських колег і братів», - зазначив Шойгу.

Крім цього, як зазначив глава російського оборонного відомства, у 2014 році в рамках домовленостей президентів двох країн Росія поставить до Білорусі чотири дивізіони С-300.

«Білорусь і Росія реалізують спільну програму створення регіональної системи протиповітряної оборони, яка повинна бути надійною і ґрунтовною, захищати повітряний простір і кордони Союзної держави. Крім того, реалізується велика програма у сфері військово-технічного співробітництва», - підкреслив Шойгу.

Під час зустрічі також обговорювалася підготовка до білорусько-російських стратегічних навчань збройних сил «Захід-2013».

За словами Лукашенка, навчання не спрямовані проти Заходу. «Якщо ми готуємо наші збройні сили, сили безпеки до оборони наших спільних інтересів, землі, то ми повинні проводити відповідні заходи, в тому числі навчання», - зазначив президент Білорусі.

Нагадаємо, що в середині січня колишній міністр оборони Польщі Ромуальд Шереметьєв заявив, що Білорусь і Росія готуються до війни з Польщею. За його словами, про намір напасти на Польщу свідчать чергові військові навчання «Захід-2013».

Міністр польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський також вважає, що ці навчання провокують Польщу. «Ми дуже серйозно ставимося до цього. Останні спільні навчання Росії і Білорусі «Захід-2009» були саме провокаційними щодо Польщі. Я тоді написав листа секретарю Організації Північноатлантичного договору, а НАТО прийняла дуже чітку позицію в цьому питанні. Польські війська також цього року візьмуть участь у навчаннях НАТО, які пройдуть в Польщі. Армія завжди готується до гіршого, тобто до війни», - сказав Сікорський.

За матеріалами РІА «Новини», «УНІАН»,


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

266