Прийняття польським Сеймом постанови про визнання злочинної діяльності ОУН і УПА може негативно відобразитися на відносинах України та Польщі. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявив директор інституту філософії НАНУ, академік Мирослав Попович.

За його словами, це не вперше і не востаннє, коли польське праве крило (Польська селянська партія (PSL). - Ред.) виступає з подібними ініціативами, поводиться досить агресивно.

«Я б розглядав це питання в науковій площині. У всій цій історії є багато незрозумілих моментів, які ще належить досліджувати. Але як би там не було, події тих часів сьогодні не можна криміналізувати, тобто їх не можна розглядати як те, що відбувається тут і зараз. Ми не повинні бути спадкоємцями ні товариша Берії, ні Армії Крайової, ні пана Бандери. Це було давно. А за військові злочини повинні відповідати лише ті, хто їх скоїв. І при оцінці цих самих злочинів потрібно бути гранично чесними, незалежно від того, про кого ми говоримо, - про «наших» чи про «не наших", - зазначив він.

На його думку, якщо Сейм прийме таке рішення, то це негативно позначиться на відносинах двох країн. «Це означатиме, що у нас є невирішені проблеми. Сподіваюся, до цього не дійде. Втім, давайте ще подивимося, яким буде результат голосування», - підсумував Попович.

Нагадаємо, 11 квітня в Сеймі Польщі було зареєстровано проект постанови про визнання ОУН і УПА «злочинними організаціями, які скоїли геноцид польського населення «східних кресів» у 1939-1947 роках».

Один з авторів проекту, депутат PSL Франчишек Стефанюк заявив, що партія ініціювала прийняття цієї заяви на прохання родичів загиблих на «східних кресах». За словами депутата, прийняття цього документа не повинно погіршити польсько-українські відносини.

Представники ВО «Свобода» вважають, що прийняття такої заяви заподіє непоправної шкоди відносинам України та Польщі.

Волинська трагедія вважається однією з найтрагічніших сторінок в історії України та Польщі, а найбільш активно пам'ятати про неї закликають представники «кресових організацій» (у тому числі родичі осіб, які до Другої світової війні жили на нинішній території України, яка тоді входила до складу Польщі).

За даними польських істориків, у результаті акцій УПА, які проводилися на Волині в 1943-1944 роках і мали на меті звільнити західноукраїнські землі від польського населення, загинули від 50 до 200 тисяч польських громадян.

Українські історики називають перебільшеними дані своїх польських колег.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

289