У Сеймі Республіки Польща зареєстровано проект постанови про визнання Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, СС «Галичина» і української поліції на німецькій службі злочинними організаціями, котрі скоїли геноцид щодо польського населення Східних Кресів у 1939-1947 роках.

Проект постанови зареєстровано 11 квітня 2013 року. У документі наголошується, що в цьому злочині геноциду звинувачується не весь український народ, а лише вказані політичні і збройні формування. У постанові пропонується оголосила 11 липня Днем пам'яті жертв геноциду, скоєного ОУН і УПА щодо східних областей Другої Речі Посполитої.

В обґрунтуванні до документа йдеться, що в останні роки в Західній Україні спостерігається небувалий розвиток культу Степана Бандери та УПА. На думку поляків, в Україні замовчуються злочинні терористичні діяння згаданих організацій, а правда відкидається особливо зухвало. Також у Польщі стурбовані зростанням політичної популярності і значущості ультраправої партії «Свобода», яка, як йдеться в документі, прямо нав'язує ідеологію і традиції згаданих організацій.

Про те, чи мають право поляки визнавати українські організації злочинними, і чи вплине це на відносини між двома державами, ForUm запитав у істориків, політологів та експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1398