Остаточне рішення про наділення України статусом спостерігача в Євразійській економічній комісії (ЄЕК), яка є наднаціональним регулюючим органом Митного союзу, ще не прийнято; переговори тривають, заявив заступник голови Мінекономрозвитку РФ Олексій Ліхачов.

«Дійсно, українська сторона підготувала і направила нам проект меморандуму про присвоєння Україні статусу спостерігача при ЄЕК. У них є статус спостерігача при ЄврАзЕС, таким чином, вони запропонували нам розглянути можливість стати спостерігачем при ЄЕК. Цей документ ми справді отримали, і зараз йдуть переговори і в двосторонньому форматі, і на засіданні ради ЄЕК обговорювалося це питання - про подальші зусилля з підготовки цього меморандуму. Але від цього питання не вирішилося», - сказав заступник міністра, повідомляє РІА «Новости».

Відповідаючи на запитання, чи може меморандум бути підписаний вже у травні на президентському рівні, Ліхачов зауважив, що «все можливо». «Але поки я вважаю, що на це питання однозначно відповісти складно», - додав він.

За словами заступника голови Мінекономрозвитку, для прийняття позитивного рішення документ повинен бути погоджений усіма п'ятьма сторонами - Росією, Казахстаном, Білорусією, Україною та Євразійською економічною комісією як самостійним регулятивним органом.

«Тоді статус спостерігача дозволить Україні бути присутніми на відкритих засіданнях ЄЕК. У цьому сенсі взаємодія (між Митним союзом і Україною. - Ред.) покращиться, але якихось принципових просувань України в інтеграційний процес не відбудеться», - сказав Ліхачов.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні, 23 квітня, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна домовилася з Митним союзом про статус спостерігача в цій організації.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна почне розглядати можливість приєднання до окремих положень Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану після того, як отримає статус спостерігача в цьому об'єднанні.

Перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов заявив, що Україна не може претендувати на «половинчастий» статус у роботі Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Україна в статусі спостерігача в Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану не матиме жодних привілеїв і не зможе впливати на прийняття рішень, вона залишиться «сторонньою країною», поки не приєднається до об'єднання цілком, вважає російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

399