Сейм Польщі не прийме проект постанови, запропонований Польською селянською партією (PSL), про визнання ОУН і УПА «злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення «східних кресів» у 1939-1947 роках», через його радикальність.

Таку думку висловив голова Комісії національних та етнічних меншин Сейму Мирон Сич, який є членом партії «Громадянська платформа» (РО) (партію очолює прем'єр-міністр Дональд Туск).

«Думаю, що у такому вигляді вона не може бути прийнята. Вона занадто радикальна», - сказав Сич.

За його словами, PSL постійно дуже «гостро» підходить до теми Волинських подій. Він назвав частину інформації, викладеної в підготовленій заяві, спотвореною, повідомляє «УНІАН».

Сич зауважив, що керівництво Сейму ще не вирішило долю цього документа. На його думку, польський парламент зможе ним зайнятися не раніше червня.

Як сказав Сич, Сейм Польщі та Верховна Рада України працюють над тим, щоб прийняти спільну заяву на тему 70-х роковин Волинської трагедії.

За його словами, деталі повинні обговорити віце-спікери Цезарій Грабарчик та Руслан Кошулинський.

Як підкреслив Сич, наприкінці червня до Варшави має прибути глава Української греко-католицької церкви Святослав, який проведе літургію в пам'ять жертв Волинської трагедії, на яку будуть запрошені представники польської влади.

Нагадаємо, 11 квітня в Сеймі Польщі було зареєстровано проект постанови про визнання ОУН і УПА «злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення «східних кресів» у 1939-1947 роках».

Один із авторів проекту, депутат PSL Франчишек Стефанюк заявив, що партія ініціювала прийняття цієї заяви на прохання родичів загиблих на «східних кресах». За словами депутата, прийняття цього документа не повинно погіршити польсько-українські відносини.

Представники ВО «Свобода» вважають, що прийняття такої заяви заподіє непоправної шкоди відносинам України та Польщі.

Волинська трагедія вважається однією із найтрагічніших сторінок в історії України та Польщі, а найбільш активно пам'ятати про неї закликають представники «кресових організацій» (у тому числі родичі осіб, які до Другої світової війні жили на нинішній території України, яка тоді входила до складу Польщі).

За даними польських істориків, у результаті акцій УПА, які проводилися на Волині у 1943-1944 роках і мали на меті звільнити західноукраїнські землі від польського населення, загинуло від 50 до 200 тисяч польських громадян.

Українські історики називають перебільшеними дані своїх польських колег.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260