Київський районний суд Харкова переніс слухання кримінальної справи щодо порушень у діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України» на вівторок, 21 травня, на 10:00.

Відповідне рішення оголосив головуючий суддя Костянтин Садовський, враховуючи відсутність у залі судових засідань підсудної екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та її захисниці Євгенії Тимошенко.

«Суд ухвалив вважати неможливим розгляд справи за відсутності підсудної Тимошенко Юлії Володимирівни та її захисника Тимошенко Євгенії. У судовому засіданні оголошується перерва до 21 травня, 10:00», - сказав Садовський.

Під час судового засідання представники державного обвинувачення запропонували перенести слухання у зв'язку з відсутністю Тимошенко, повідомляє «УНІАН».

У той же час захисники екс-прем'єра висловилися за необхідність розгляду заявленого ними на попередніх засіданнях клопотання про закриття кримінальної справи.

За словами захисників, справа щодо ЄЕСУ вже було закрита Генеральною прокуратурою, і правомірність її закриття підтвердив Верховний Суд України.

Захисник Сергій Власенко підкреслив, що незакриття справи ЄЕСУ буде свідчити про порушення судом українського та європейського законодавства.

Зі свого боку, Садовський зазначив, що клопотання сторони захисту Тимошенко буде розглянуте на відповідній стадії судового процесу за участю самої підсудної.

Нагадаємо, у жовтні 2011 року Служба безпеки України порушила проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко кримінальну справу за переведення боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.

За інформацією прес-центру СБУ, Тимошенко «звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн ​​ грн, розкраданні і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн грн податку на додану вартість, службовій підробці та в ухиленні від сплати 681 тис. грн прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було впровадження корпорацією ЄЕСУ фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній».

Тимошенко в 1995-1997 рр. очолювала корпорацію ЄЕСУ.

У той же час захист наполягає, що справа Тимошенко щодо діяльності ЄЕСУ була закрита у 2005 році законно, і це підтвердив Верховний Суд України.

19 вересня 2012 року Господарський суд Києва задовольнив позов міноборони Росії у справі щодо боргу ЄЕСУ. Суд зобов'язав Кабмін повернути Міноборони РФ 3,1 млрд грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178