Борці за здоровий спосіб життя б'ють тривогу: за статистикою ВООЗ за 2012 р., Україна посідає п'яте місце у світі за споживанням алкоголю (у 2011-му - було шосте) і друге - за рівнем смертності від цієї соціальної недуги в Європі, пише «Сегодня».

Українці споживають 15,6 л на душу на рік. Попереду нас молдавани (1 місце - 18,2 л на людину), чехи (16,4 л), угорці (за 16,2 л) і росіяни (по 15,7 л). За словами голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої, сьогодні від алкоголю залежать від 1,2 до 1,5 млн українців.

«Молдавани переважно п'ють вино, чехи - пиво, українська молодь труїть себе пивом і алкопопсами, люди старшого покоління - горілкою. Цей напій популярний в усіх регіонах, на сході - більше. У південних регіонах, а також на Закарпатті, замість пива частіше п'ють вино», - сказав експерт з позбавлення від алкогольної та тютюнової залежності Артем Ступаков.

Експерти вважають, обмеження продажів спиртного (у тому числі підвищення його вартості) - спосіб боротьби з цією недугою. «Молодь реагує на підвищення ціни зниженням споживання. І це підтверджують дані соціологічних досліджень останніх років. Якщо в 2006 році Україна займала перше місце в Європейському регіоні за рівнем споживання пива серед підлітків, то після підвищення акцизу рівень споживання знизився. Тому ми повинні продовжити застосування цієї позитивної практики», - сказала Бахтєєва.

Тільки чи допоможе такий метод - питання. Адже не маючи можливості купити алкоголь у магазині, люди шукають інші способи випити, бажано ще й недорого. «Чим дорожча горілка, тим більше у мене продажу», - каже Олександра Миколаївна із села під Києвом, яка варить самогон вже 10 років. Сама вона не продає - віддає посереднику, а він уже збуває на базарі у райцентрі. «З цього і живу. Моєї пенсії і на хліб не вистачить. На кілограм цукру у мене виходить літр самогонки, ось вам і собівартість - 5-6 грн плюс дріжджі. Я продаю по 12 гривень, а там вже вони перепродують по 20 - у півтора рази дешевше найдешевшої горілки (30 грн), а якість навіть краща», - каже пенсіонерка. За її словами, вона така в селі не одна - так промишляє кожен другий. Каже, що в селі навіть небезпечно з кимось сваритися. «Ось, якщо хтось комусь хоче насолити, то сусід на сусіда часто з помсти міліцію нацьковує. Тоді вони приходять, все ламають і забирають», - каже пенсіонерка.

«Боремося як можемо. Це порушення закону», - каже заступник начальника прес-служби МВС Сергій Бурлаков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252