Посол України у Польщі Маркіян Мальський виключає, що парламентом Польщі буде прийнята постанова про визнання злочинної діяльності ОУН і УПА.

«Абсолютно переконаний, що спроби окремих політичних сил Польщі перевести питання волинських подій у політичну площину, особливо з використанням антиукраїнських формулювань, не зустрінуть підтримки парламентської більшості», - сказав він, повідомляють «Українські новини».

На думку посла, українська та польська сторони розуміють, що конфлікти минулого не повинні визначати відносини між країнами ні в даний час, ні в майбутньому.

Мальський нагадав, що з набуттям Україною незалежності розпочався непростий процес правдивої оцінки спільної історії України та Польщі, процес примирення між українським і польським народами.

Він зазначив, що в 1997 році прийнято спільну заяву президентів України та Польщі «До порозуміння і єднання», а в 2003 році прийнято спільний документ про історичне примирення, досягнуто компромісу у справі відкриття меморіалу «Львівських орлят», пам'ятника загиблим у селі Павлокома ( Польща) та меморіалу в Биківні (Київ).

«Ми повинні дбайливо ставитися до вже існуючих досягнень наших народів на шляху до порозуміння і об'єднання», - додав Мальський.

Посол підкреслив, що пам'ять про історичне минуле не повинна бути інструментом руйнування колишніх напрацювань.

Нагадаємо, 11 квітня у польському Сеймі був зареєстрований проект постанови, яким передбачається встановити 11 липня Днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого ОУН і УПА у східних областях ІІ Речі Посполитої (Польщі).

Проект документа передбачає засудження геноциду щодо польського населення, нібито вчиненого УПА та іншими формуваннями українських націоналістів у 1939-1947 роках.

Поряд з цим проект постанови передбачає визнання ОУН, УПА, дивізії СС «Галичина» і української поліції, яка перебувала на німецькій службі, злочинними організаціями.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215