Джохар Царнаєв, обвинувачений в організації теракту на Бостонському марафоні, поклав відповідальність за підготовку вибухів на вбитого брата. Про це 23 квітня повідомляє «CNN», посилаючись на анонімного співрозмовника серед американських властей.

Звинувачений заявив, що його брат, Тамерлан Царнаєв, був «рушійною силою» теракту і за допомогою вибухів хотів захистити ідеї ісламу. Молодший Царнаєв також пояснив, що вони з братом не були пов'язані з міжнародними терористами і діяли поодинці. Про відсутність зв'язку братів з третіми особами раніше заявляла американська влада. Втім, як зазначає CNN, правоохоронні органи не скидають з рахунків версію про те, що у Царнаєвих є спільники, повідомляє «Lenta.ru».

Варто підкреслити, що ці заяви обвинувачений зробив на попередньому допиті, і що його слова будуть перевірятися слідчими.

З правоохоронними органами Джохар Царнаєв спілкується у бостонській лікарні, куди він потрапив одразу після затримання. У нього кульові поранення голови, шиї, ноги і руки. Причому через прострелену шию обвинувачений втратив голос, тому показання він дає у письмовій формі. У поліції поки не впевнені, коли саме Царнаєв отримав ці рани – під час затримання чи у перестрілці з поліцейськими, у якій загинув його брат.

Напередодні суддя, який прибув до лікарні, пред'явив Царнаєву офіційні звинувачення. Йому інкримінують застосування зброї масового знищення і навмисне знищення майна, що призвело до загибелі людей. За інформацією CNN, під час цієї процедури суддя запитав у Царнаєва, чи бажає він найняти адвоката. Обвинувачений відмовився і йому призначили державного захисника.

За версією поліції, брати Царнаєви організували два вибухи під час марафону у Бостоні 15 квітня. Тоді загинуло три людини, близько 180 отримали поранення. Через кілька днів, у ніч на 19 квітня, Царнаєви влаштували перестрілку з поліцейськими, під час якої загинув один співробітник правоохоронних органів, а також старший із братів. Після перестрілки поліція почала переслідувати молодшого Царнаєва, зумівши затримати його тільки до вечора.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243