Державна санітарно-епідеміологічна служба України контролює ситуацію з вірусом пташиного грипу H7N9. Про це, як повідомляє прес-служба МОЗ, у ході брифінгу заявив перший заступник голови СЕС Олександр Кравчук, коментуючи новий спалах пташиного грипу у Китаї.

«На сьогоднішній день нічого такого, що насторожує, в Україні не виявлено, як і в усіх інших країнах світу, крім Китаю. Державна санітарно-епідеміологічна служба України продовжує спостереження за циркуляцією вірусу грипу у середовищі згідно з рекомендаціями ВООЗ», - повідомив він.

Кравчук підкреслив, що поки джерело вірусу не встановлене, але точно відомо, що від людини людині вірус H7N9 не передається. «Шлях передачі - від птиці людині. Птах має бути обов'язково живий, тому що основний шлях передачі - респіраторний. Від видиху птиці вірус потрапляє у повітря, і людина, вдихаючи інгаляр, який виділяє птах, може заразитися. Тому немає необхідності вводити додаткові обмежувальні заходи щодо осіб, які подорожують до Китаю і повертаються звідти», - пояснив він.

Представник СЕС також розповів, що в Україні існує система моніторингу за циркуляцією вірусу грипу у навколишньому середовищі.

«Ми відбираємо у моніторингу сироватки крові здорових людей, обов'язково досліджуємо віруси у тих людей, які хворіють на тяжкі форми респіраторних захворювань, які потрапляють у реанімацію, і ідентифікуємо ці штами грипу. Якщо ми знаходимо якийсь новий штам грипу, то активізуємо систему і починаємо працювати з тими людьми, які є носіями такого штаму», - зазначив він.

Також, за його словами, якщо при спостереженні буде виявлено штам грипу типу А, який не вдасться ідентифікувати, його зразок необхідно відправити у регіональну лабораторію ВООЗ.

Нагадаємо, станом на 21 квітня загальна кількість хворих на пташиний грип H7N9 у КНР досягла 101 людини. При цьому 18 із них померли, 9 одужали. У госпіталях на лікуванні залишаються 74 пацієнти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314