Комерційні банки закликають Державну іпотечну установу (ДІУ) знизити ставку рефінансування банківських кредитів на житло. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, директор центру роздрібного бізнесу банку «Фінанси та Кредит» Олексій Руднєв заявив на нараді ДІУ з банками-партнерами. За словами банкіра, іпотека у 18-19% річних непідйомна для більшості українців. «Такі відсотки споживач платити не може. Той результат за іпотечними позиками, який ми маємо у І кварталі, сформований за рахунок припливу інвесторів ще з 2012 р. Нового попиту немає», - сказав фінансист.

Він додав, що зарплати в Україні невисокі, тому кредити доступні лише заможним українцям. «Середня сума іпотеки у регіонах - 230 тис. грн, у Києві - 350 тис. Середній місячний платіж у регіонах становить 3800 грн, у Києві - 5750 грн. У той же час за січень-лютий середня зарплата у столиці вийшла на рівень 4600 грн, в регіонах - 3000. Так ми держпрограму рефінансування іпотеки доступною не зробимо. Бажаючий взяти у Києві іпотечну позику повинен щомісяця заробляти не менше 13 тис. грн», - зазначив фахівець.

На це перший заступник голови правління ДІУ Юрій Зоц відповів, що актуальна ситуація на фінансовому ринку та ринку нерухомості в даний конкретний момент не дозволяє установі скорочувати ставку за кредитами рефінансування іпотеки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224