Одне нове робоче місце у будівельній індустрії створює п'ять-шість вакансій у суміжних галузях. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на нараді з банками-партнерами заявив заступник голови правління Державної іпотечної установи (ДІУ) Андрій Прилипко.

Тому, за словами чиновника, ситуація у будівництві - ключовий показник розвитку суспільства і значно впливає на економіку будь-якої держави.

«Сьогодні будівництво займає до 3% у ВВП України. Разом з тим, дуже гострою залишається житлова проблема: забезпеченість населення житлом становить близько 23 кв м загальної площі на людину, що вдвічі нижче показника розвинених країн Європи і майже втричі нижче, ніж у США. Вкрай болісно позначилася на будівельній галузі світова фінансова криза 2008-2009 років, за цей період її базові показники впали майже на 60%. Було зупинено спорудження безлічі житлових об'єктів, профінансованих із залученням коштів громадян, що стало серйозним чинником соціальної напруженості в країні», - зазначив фахівець.

Він додав, що ситуація залишається складною і сьогодні. Так, в 2012 році обсяг інвестицій у будіндустрію скоротився на 13,8% - до 62,3 млрд грн. «Тому Кабміном прийнято низку регуляторних та економічних заходів щодо підтримки сектора і виведення його із кризи. Зокрема, з січня 2011 року ДІУ реалізує за допомогою банків концепцію синхронного кредитування забудовників для добудови житла і рефінансування позик на купівлю цього житла», - сказав Прилипко.

За його словами, подібний підхід створює повний цикл пільгового житлового кредитування від завершення будівництва до продажу готових квартир, а це дозволяє знизити собівартість 1 кв м. «Так що наша діяльність стала підтримкою позитивного тренду у продажу житлових площ, яка у 2012 році зросла по країні приблизно на 60%. Зараз за підтримки ДІУ добудовується кілька будинків у Києві та області, Харкові, Донецьку, Севастополі, а до кінця року намічено профінансувати добудову об'єктів на суму 400-450 млн грн», - повідомив чиновник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334