Американські спецслужби мають намір докладно допитати Кетрін Рассел, вдову Тамерлана Царнаєва, на предмет того, що вона могла знати про теракт на Бостонському марафоні та про зв'язки чоловіка з ісламістами.

Правоохоронці вже робили спробу поспілкуватися з жінкою в минулі вихідні - вони приїхали в будинок її батьків у Род-Айленді, де вона зараз перебуває разом з трирічною дочкою Захарою, але отримати докладні відповіді не зуміли. Кетрін Рассел заявила лише, що нічого поганого у поведінці чоловіка не помічала, оскільки працювала доглядальницею по 70-80 годин на тиждень. За дочкою, за її словами, наглядав Царнаєв.


 
Агенти ФБР приїжджали у будинок сімейства Рассел у суботу, причому двічі. Перша спроба поставити запитання не увінчалася успіхом - мати дружини терориста, Джудіт Рассел, лише поговорила з правоохоронцями через зачинені двері, повідомляє New York Post. Агенти були змушені поїхати, але повернулися через кілька годин, і тоді вже жінка впустила їх до хати.

Там правоохоронці пробули пару годин, після чого до журналістів, які оточили будинок, вийшла адвокат сім'ї. Вона відмовилася повідомити подробиці, заявивши лише, що агенти допитали Кетрін Рассел. «Це звичайна бесіда. Вона підтвердила, що є дружиною підозрюваного. За даних обставинах немає нічого дивного у тому, що її допитують. У будь-якому разі, вона ні в чому не винна, вона нічого не знала», - заявила адвокат.

Так це чи ні, ще належить з'ясувати ФБР. Зокрема, їх цікавить, що жінка знає про поїздку Царнаєва до Дагестану в 2012 році та чи не зустрічався він там з лідером кизилюртовських бойовиків Гаджимурадом Далгатовим, знищеним російськими правоохоронцями наприкінці того ж року, пише The Daily Mail.


 
Видання тим часом публікує ексклюзивні фотографії Кетрін Рассел з її «минулого життя» і наводить коментарі її колишніх друзів. Всі, як один, зазначають, що колись яскрава і цілеспрямована дівчина кардинально змінилася після зустрічі з Царнаєвим, повідомляє «NEWSru.com».

«Я її бачив кілька місяців тому, і вона здалася зовсім іншою людиною», - розповів газеті один із колишніх однокласників Кетрін Рассел. Інший знайомий жінки висловився у тому ж дусі: «Вона була звичайним американським дівчиськом, але цей її схиблений на релігії чоловік промив їй мізки. Ніхто не розуміє, що з нею сталося... Ніхто б і не подумав, що вона так рано вийде заміж і кине навчання».

Всього кілька років тому старша із трьох сестер у сім'ї Расселів закінчила школу, де була активісткою - займалася танцями, малюванням, брала участь у різноманітних конкурсах і заходах. Потім дівчина вступила до коледжу, говорила, що хоче, як медики-батьки, допомагати людям - збиралася вступити у Корпус миру. Але все змінилося, коли вона зустріла Царнаєва-старшого. Кетрін Рассел кинула навчання, прийняла іслам, щоб вийти заміж (за наявними даними, шлюб не був офіційно зареєстрований), у 21 рік народила дитину.

До Царнаєва вона відчувала, судячи з усього, дуже сильні почуття. Їх не змогла послабити навіть велика сварка між подружжям у 2009 році, коли чеченець потрапив у поліцію після побиття дружини. Сама вона незабаром заявила поліцейським, що її чоловік - «дуже хороша людина», пише The Daily Mail.

У минулу п'ятницю, наступного дня після загибелі Тамерлана Царнаєва, Кетрін Рассел приїжджала в їхній будинок у Кембріджі. Її привіз батько, Воррен Рассел, який разом з трирічною Захарою чекав у машині, поки дочка забирала речі. Захопивши, крім іншого, і кота, жінка з батьком і дитиною повернулася у батьківський дім, повідомляє New York Post.

Примітно, що у той же день особняк Расселів у Род-Айленді був виставлений на продаж, повідомляє RadarOnline.com. За двоповерховий будинок у колоніальному стилі, де майбутня дружина терориста провела дитинство, Рассели хочуть отримати 467 тисяч доларів.

Нагадаємо, 15 квітня на фініші марафону у Бостоні прогриміли два вибухи. Перший вибух прогримів через три години після того, як переможець марафону перетнув фінішну лінію. Фініш марафону відбувся у північній частині Бойлстон-стріт. Через кілька секунд пролунав і другий вибух. Внаслідок терактів загинули три людини, потерпіло понад 180 осіб. Слідство вичислило двох підозрюваних у терактах з відеозапису, знятого за секунди до першого вибуху.

У скоєнні вибухів на марафоні у Бостоні підозрюються 19-річний Джохар Царнаєв і його загиблий у перестрілці з поліцією 26-річний брат Тамерлан. Джохар був затриманий правоохоронцями у передмісті Бостона Вотертаун. Він ховався у накритому брезентом човні у дворі одного із будинків на околиці річки Чарльз у Вотертауні. При затриманні він чинив активний опір.

Поліція штату Массачусетс затримала двох друзів Джохара Царнаєва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

445