Розвиток весняного водопілля на території України триває, але з тенденцією до спаду. Про це на брифінгу заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, повідомляє прес-служба ДержНС.

За словами директора Гідрометцентру, на великих річках (Прип'ять, Дніпро, Десна) триває розвиток весняного водопілля. На одній із приток Десни - річці Снов - у районі міста Щорс, пройшов максимальний рівень води із загальним підйомом до 1,3 м (на заплаві - майже 2 м), і, починаючи з сьогоднішнього дня, вона піде на спад.

Також, за його словами, спостерігається тенденція до зниження рівнів води на Прип'яті та всіх її притоках, а також на річках Західного Бугу у межах Львівської області.

Стабільна ситуація і на річках Карпатського регіону, де рівні води знижуються.

При цьому Кульбіда підкреслив, що небезпечні позначки рівнів води фіксуються у Чернігівській, Волинській, Житомирській областях, але пік тут уже пройшов.

У той же час, за словами директора Гідрометцентру, фахівці почали спуск води з Дністровського водосховища, з метою промивки плавнів, розташованих в Одеській області. При скидах, які перевищують 1000 куб. м/с, у Біляївському районі виникають певні проблеми із затопленням сільськогосподарських угідь і переливанням води через одну із доріг району. «Ця ситуація є прогнозованою і за таким алгоритмом проходить щорічно», - зазначив він.

За словами Кульбіди, рівень води у Дніпрі біля Києва сьогодні на ранок становив 480 см над нулем поста. «За останню добу шар води на Київському водосховищі дещо підвищився, але ця ситуація контролюється і не є критичною. На верхніх ділянках річок Дніпро, Сож і Десна, які розташовані у Росії, на сьогодні вже пройшли максимальні рівні повені і почався спад води. Отже, найбільший приплив води у районі столиці буде спостерігатися у першій декаді, а на Десні - з 15 до 20 травня», - повідомив він.

«Таким чином, розвиток весняного водопілля на території України триває, але з тенденцією до спаду. Погодні умови більш-менш стабільні і значних змін найближчим часом не очікується», - підсумував Кульбіда.

Як раніше повідомляв ForUm, внаслідок весняного водопілля та підйому ґрунтових вод на сьогоднішній день фіксується часткове підтоплення дворів і присадибних ділянок у 12 населених пунктах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218