Депутат від фракції Партії регіонів Олег Царьов вважає недоцільним податок на доходи фізичних осіб зі списанням банком безнадійної заборгованості за кредитами.

Так він прокоментував ініційований ним законопроект №2865 зі змінами до Податкового кодексу. У документі запропоновано переглянути правила оподаткування доходу, отриманого фізособою «як додаткове благо».

Нардеп констатує, що сьогодні Податковий кодекс передбачає, що у разі списання боргу за рахунок резервів банку фізична особа повинна заплатити податок з суми списаного боргу. Податком обкладається не тільки сума основного боргу і відсотки по ньому, але і нараховані відсотки, комісії, пені та штрафи.

«Плата за неоплачені гроші та відсотки суперечить здоровому глузду і логіці податку на дохід. Виходить, якби людина взяла кредит і не повернула, то тоді зрозуміло – вона отримала дохід, кудись його витратила, скористалася ним. У нашому ж випадку ніхто гроші не отримав, ніхто їх не витратив. Який тут податок на дохід? Сьогодні банки у складній ситуації: не отримуючи від клієнта доходів, вони ще й платять податки за нього», - сказав він.

За його словами, за кілька років сума пені та штрафів може у багато разів перевищити суму основного боргу.

У пояснювальній записці до законопроекту Царьов зазначає, що вказаний податок також призводить до збільшення ризиків у банківській системі та ускладнень у переговорному процесі з Міжнародним валютним фондом. Йдеться про значний розрив в економічній валютній позиції банків, що виник внаслідок норми, коли резерви під заборгованість валютних кредитів формують у гривні.

«Формування резервів під валютні кредити у гривні призвело до того, що в українських банках валютних активів приблизно на 6 млрд дол менше, ніж пасивів. Це означає, що, наприклад, 10% девальвації гривні завдасть банкам збитків у 600 млн дол. Одним із способів ліквідації розриву в економічній валютній позиції є списання заборгованості за рахунок резервів. Це дозволяє банкам ліквідувати ризик втрат у разі девальвації гривні. Таким чином, податок, яким обкладаються фізичні особи при списанні заборгованості, значно ускладнює виконання Україною зобов'язань перед МВФ. Крім цього, банківська система продовжує нести ризики значних втрат у разі девальвації гривні», - констатує політик.

Царьов висловив упевненість, що його законопроект отримає підтримку парламенту, після чого Україна активізує переговорний процес з МВФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240