Цього року українці споживатимуть вітчизняний виноград. Весняні заморозки пошкодили лише 5% виноградників. Для того ж, щоб взагалі уникнути втрат врожаю через заморозки, виноградарі переорієнтуються з теплолюбних сортів лози на морозостійкі, повідомляє телеканал «ICTV».

Національний Інститут «Магарач» виводить десятки нових сортів. Проте щороку в Україні виробляється 1 кг винограду на людину. А щоб відповідати нормативам споживання, необхідно підвищити цю цифру у вісім разів. Про це повідомив заступник директора Інституту «Магарач» В'ячеслав Іванов.

Погода у Криму сприяє гарному врожаю винограду. Адже на півострові зима була м'якою, а весняні заморозки пошкодили лише 5% виноградників. Тому цього року планується зібрати більше 100 тисяч тонн винограду.

Всього на півострові під виноградниками 31 тисяча гектарів. Однак урожай, зібраний з цієї площі, не повністю задовольняє попит українців. Щоб змінити ситуацію, необхідно оновити старі насадження і побудувати фруктосховища.

«Сьогодні ми виробляємо десь 1 кг винограду на людину. Цього мало. Згідно з нормативами споживання, повинно бути 8 кг на одну людину», - повідомив В'ячеслав Іванов.

Щорічно Національний Інститут «Магарач» виводить десятки нових сортів винограду. Найпопулярніші - ранні, які дозрівають за 3,5 місяці після появи бруньок. За останні 30 років через примхи погоди селекція істотно переорієнтувалася з теплолюбних сортів лози на морозостійкі.

Щоб споживати вітчизняний виноград цілий рік, необхідно розвивати фруктосховища. Так, згідно з Програмою активізації економіки на 2013-2014 роки, планується побудувати 16 холодильників ємністю 140 тисяч тонн для зберігання плодово-ягідної продукції та винограду, що дозволить уникнути сезонного коливання цін і зменшить імпорт плодоовочевої продукції.

Також у бюджеті на 2013 рік передбачено 100 мільйонів гривень на підтримку розвитку хмелярства, садівництва та виноградарства.

Нагадаємо, що цього року українці отримають достатню кількість вітчизняних фруктів і ягід. За даними Інституту садівництва УААН, незважаючи на аномальні погодні умови кінця березня, більшість плодових і ягідних насаджень в Україні перебувають у доброму та задовільному стані.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169