Екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко переконаний, що екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко може бути звільнена за тим же сценарієм, що і він - через помилування.

Про це Луценко заявив сьогодні в інтерв'ю журналістам після зустрічі зі спостерігачами Європейського парламенту Олександром Кваснєвським і Петом Коксом.

За словами екс-міністра, під час зустрічі з представниками ЄС серед інших питань також обговорювалося питання звільнення Тимошенко. «Я не можу відповідати за пана Кваснєвського. Знаю, що ми обговорювали з ним стовідсоткову аналогію у справах Луценка і Тимошенко, а вона дійсно стовідсоткова», - сказав Луценко.

Він зауважив, що, за наявною у нього інформацією, Комісія з питань помилування при Президентові України «готує відповідь про нібито розходження в ситуації Луценко-Тимошенко, оскільки у неї, мовляв, не завершені інші справи», повідомляє «УНІАН».

«Але звертаю увагу, - зазначив Луценко, - на те, що в положенні про помилування не передбачається ненадання помилування через те, що є інші справи».

Луценко пояснив, що «газова справа» Тимошенко завершена в національних судах, у Тимошенко є проблеми зі здоров'ям, і вона «може бути помилувана так само, як було зроблено з Луценком».

Що стосується інших справ щодо Тимошенко, які не завершені, то юридично в положенні про помилування це не передбачено як перешкода для рішення Президента, додав екс-міністр.

У той же час Луценко зазначив, що в положенні про помилування є позиція щодо звільнення особи після того, як вона відбула півтерміну покарання, але, в той же час, «є запис про те, що і це може бути винятком через особливі гуманітарні обставини».

«Тобто, чинне положення жодним чином не може свідчити про неможливість застосування того ж рішення, яке було застосоване до Луценка. Крім того, я звертаю увагу - указ Президента про порядок помилування є таким же юридичним документом, як указ Президента про помилування будь-якої особи - Конституція не обмежує Главу держави в помилуванні кого-небудь. Єдине, в чому вона його обмежує - може помилувати тільки тоді, коли суд завершиться. Все решта є виключно заданими рамками, тобто Президент задає рамки помилування, він їх може звужувати, він їх може розширювати, як це відбулося в моєму випадку», - сказав Луценко.

Нагадаємо, 18 квітня народні депутати Олександра Кужель, Марія Матіос, Людмила Денисова, Ірина Луценко та Лілія Гриневич передали Президентові Віктору Януковичу прохання про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яке підписали понад 20 жінок-депутатів.

Янукович того ж дня прийняв його до відома.

19 квітня клопотання щодо Тимошенко було передано Комісії при Президентові України з питань помилування.

Комісія повинна його розглянути і внести свої пропозиції Главі держави.

У той же час дата розгляду клопотання про помилування Тимошенко поки невідома.

Нагадаємо, 7 квітня Президент Віктор Янукович підписав указ про помилування Луценко, і того ж дня екс-міністр був звільнений.

Як повідомляв ForUm, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.

9 травня Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319