У Сеймі Республіки Польща зареєстровано проект постанови про визнання Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, СС «Галичина» і української поліції на німецькій службі злочинними організаціями, котрі скоїли геноцид щодо польського населення Східних Кресів у 1939-1947 роках.

Проект постанови зареєстровано 11 квітня 2013 року. У документі наголошується, що в цьому злочині геноциду не звинувачується весь український народ, а лише вказані політичні і збройні формування.

У постанові пропонується оголосити 11 липня Днем пам'яті жертв геноциду, скоєного ОУН і УПА щодо східних областей Другої Речі Посполитої.

В обґрунтуванні до документа йдеться, що в останні роки спостерігається небувалий розвиток у Західній Україні культу Степана Бандери та УПА. На думку поляків, в Україні замовчуються злочинні терористичні діяння згаданих організацій, а правда відкидається особливо зухвало. Також у Польщі стурбовані зростанням політичної популярності і значущості ультраправої партії «Свобода», яка, як йдеться в документі, прямо нав'язує ідеологію і традиції згаданих організацій, передає «ЗІК».

В Україні партія «Свобода» у відповідь звинуватила у появі такого законопроекту Партію регіонів. «Це вони переносять боротьбу з нами вже за кордон - заплатили комусь грошей і з'явився такий проект, - заявив «Сьогодні» депутат Юрій Сиротюк. - Ми ж не говоримо полякам, хто у них герої. УПА - єдине формування, що воювало під українським прапором за Україну, і вони завжди будуть героями. Надумані звинувачення нічого не змінять. Я не впевнений, що польський сейм проголосує за цю постанову. Все-таки поляки - наші сусіди».

У Партії регіонів дії польських депутатів вітають. «Ми знімаємо перед ними капелюха, - говорить заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. - Ця постанова доводить, що поляки - прихильники демократичних цінностей. І вони чітко розділили: є український народ, його ні в чому не звинувачують, а є УПА і «СС« Галичина », у яких руки по лікоть в крові. Поляки повинні ще скласти список нев'їзних до Європи».

Польські праві давно використовують цю тему, каже політолог Володимир Фесенко: «Це те ж саме, що у нас: коли партії використовують історичні теми, щоб показати своє ідеологічне обличчя. Наприклад, націоналісти просять пільги для ветеранів УПА, комуністи - навпаки, звинувачують їх. Це ідеологічні розборки всередині країни, але це ніяк не впливає на відносини Польщі та України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312