Глава польського уряду Дональд Туск прийняв рішення звільнити міністра державного майна Миколу Будзановського за недостатній контроль над державними компаніями, який став очевидним після підписання меморандуму з російським «Газпромом» за проектом «Ямал-Європа-2». Про це повідомив Туск у п'ятницю на прес-конференції у Варшаві.

«Ключовим моментом є нагляд та обмін інформацією... Незважаючи на високу кваліфікацію міністра, ця функція не була реалізована на досить хорошому рівні», - сказав прем'єр.

Також він повідомив, що вже звернувся до президента Польщі Броніслава Коморовського з пропозицією призначити новим міністром Владзімежа Карпінського, повідомляє «УНІАН».
Першочерговим завданням нового міністра Туск назвав вирішення питання про роль польської національної нафтогазової компанії PGNIG в підписанні цього меморандуму.

«Очікую від нового міністра швидких і рішучих дій по відношенню до компанії PGNIG, в тому числі персональних рішень», - сказав він.

При цьому Туск назвав обґрунтованою реакцію більшості поляків на підписання меморандуму про будівництво нового газопроводу через Польщу спільно з «Газпромом», зазначивши, що владі потрібно краще координувати свою політику у сфері енергетики.

Також прем'єр не виключив, що в Польщі може бути створене окреме міністерство енергетики або введена посада спеціального уповноваженого з цих питань.

Туск прийняв рішення про відставку міністра після проведення спеціального розслідування про обставини підписання меморандуму щодо «Ямал-2» між польсько-російською компанією «Європол ГАЗ» і російським «Газпромом», за результатами якого сьогодні був оприлюднений відповідний рапорт.

Згідно з документом, очолюване Будзановським міністерство раніше не отримувало жодної інформації про плановане підписання даного меморандуму.

Нагадаємо, 3 квітня президент Росії Володимир Путін доручив «Газпрому» опрацювати питання будівництва в обхід України газопроводу «Ямал-Європа-2» через Білорусь.

Через Ямальський газопровід, що проходить через територію Білорусі та Польщі до Німеччини, росіяни щорічно можуть поставляти близько 33 млрд кубометрів газу.

5 квітня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польська влада не підтримує ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі в рамках проекту «Ямал-Європа-2». За його словами, Польща не зацікавлена ​​в додаткових поставках газу з Росії, оскільки хоче зменшити свою енергетичну залежність від росіян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

478