В Україні спостерігається зростання рівня кіберзлочинності. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час круглого столу заявив заступник начальника управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Леонід Тимченко.

«За 2012 рік було зафіксовано 139 звернень до правоохоронних органів та Служби фінансового моніторингу за фактом втручання в роботу системи дистанційного банківського обслуговування з метою подальшого викрадення грошових коштів. Протягом останнього кварталу минулого року звернення від постраждалих підприємств до правоохоронних органів поступали в середньому двічі на тиждень. Завдано збиток підприємствам на суму близько 116 млн грн», - заявив він.

Тимченко також зазначив, що за минулий рік постраждалим було повернуто 87 млн ​​грн - це 75% від загальної суми завданих збитків у 2012 році. «Це стало можливим завдяки співпраці МВС зі Службою фінансового моніторингу, комерційними банками і НБУ», - заявив він.

За словами Тимченка, в результаті тристоронніх зустрічей були розроблені рекомендації для комерційних банків, для того щоб мінімізувати можливість впливу шахраїв на комп'ютери підприємств.

Крім того, він зазначив, що у 2013 році спостерігається збільшення кількості кіберзлочинів. «Протягом першого кварталу 2013 року зафіксовано 127 звернень у вказаній категорії. Сума завданих збитків склала 34,3 млн грн, заблоковано - 20,6 млн грн (60% від загальної суми збитків), в 51 випадку кошти були повернуті (40% від загальної кількості випадків)», - підсумував Тимченко.

Також він підкреслив, що залишається актуальною проблема викрадення коштів за допомогою платіжних карт.

У свою чергу директор Департаменту фінансового моніторингу НБУ Лада Смахтіна підкреслила, що Нацбанк дуже серйозно ставиться до питань кіберзлочинності. За її словами, нещодавно відбувся круглий стіл за участю представників НБУ і НАБУ, присвячений проблемам боротьби з кіберзлочинністю. «Ми розуміємо, які сфери мають бути посилені і на даний момент разом з НАБУ розробляємо певні заходи. У тому числі будуть внесені певні зміни до нормативно-правових актів НБУ і законодавство України», - підкреслила вона.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

345