З початку роботи нової системи реєстрації прав на нерухоме майно не було надано жодного факту необґрунтованих відмов нотаріусів у вчиненні нотаріальних дій з нерухомістю. Про це під час спільної наради Міністерства юстиції, Укрдержреєстру та Держкомзему з актуальних питань державної реєстрації прав на нерухоме майно повідомив журналістам міністр юстиції Олександр Лавринович, повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Так, за словами міністра, з 1 січня по 1 березня 2013 р. загальна кількість завірених нотаріусами угод та виданих свідоцтв склала 46185. Зокрема, було завірено 34 606 угод з відчуження нерухомого майна, кількість виданих свідоцтв про право на спадщину на нерухоме майно становила 11 070, кількість виданих свідоцтв про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів (аукціонів) склала 509.

При цьому загальна кількість винесених постанов про відмову нотаріусів у вчиненні нотаріальних дій за цей же час склала 696. Загалом було зафіксовано 10 причин відмов. Найбільш поширена причина - відсутність у громадян правовстановлюючих документів, таких випадків було зафіксовано 415.

Крім того, у 133 випадках у громадян відсутні необхідні документи, у 49 випадках громадянами були пропущені строки для вступу в спадщину. Серед причин для випадків відмов були також: не зареєстровано або неправомірно зареєстровано право власності на нерухоме майно (31), вчинення нотаріальної дії суперечило законодавству України (31), була відсутня виписка з Державного земельного кадастру або вказаний кадастровий номер не відповідав номеру виписки з поземельної книги ( 13), була виявлена ​​помилка в документі, що установлює право (15), була виявлена накладена заборона/арешт (7), власник відмовився від подачі заяви про реєстрацію права власності (1), вчинення нотаріальних дій було зупинено у зв'язку з надходженням рішення суду (1) .

Міністр юстиції також повідомив, що за вказаний період найбільша кількість завірених нотаріусами угод та виданих свідоцтв була зафіксована в Києві - 4446, найменша - 447 - у Чернівецькій області.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Микола Азаров доручив створити робочу групу, яка напрацює оптимальні рішення для поліпшення роботи державної реєстраційної служби.

Нагадаємо, нова система реєстрації майнових прав на нерухоме майно почала функціонувати з 1 січня 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

327