Голова комітету у закордонних справах Європарламенту Ельмар Брок вважає за необхідне заборонити в'їзд до Європейського Союзу тим носіям державних функцій в Україні, які дійсно порушують європейські принципи.

Про це він заявив в інтерв'ю DW, пояснюючи, чому євродепутати підтримали спрощення візового режиму з Україною та продовжили моніторингову місію.

Як сказав Брок, «ми виступаємо за спрощення візового режиму з Україною. Ми вважаємо, що у людей має бути можливість їздити до Європи, особливо у молодих людей, які приїжджають на навчання. Вважаю, це сприяє більшій європеїзації України».

У той же час, відповідаючи на запитання «Чи можна очікувати подальших візових пільг?», Брок зауважив: «По-перше, слід вирішити питання безпеки, а також створити технічні умови. Це не питання політики, просто без цього візова лібералізація не працюватиме. По-друге, ми повинні зробити так, щоб цим не користувалися ті носії державних функцій в Україні, які дійсно порушують європейські принципи, наприклад, як у випадку з Білоруссю. Ми знаємо, що США застосували цей механізм проти заступника генпрокурора Рената Кузьміна. Повинно бути зрозуміло, що той, хто причетний до порушення прав людини, не може користуватися свободою переміщення».

У відповідь на запитання «Якщо певні посадові особи, на зразок Рената Кузьміна, більше не зможуть їздити до ЄС, це, на Вашу думку, вирішить питання?», Брок сказав, що «це не тільки питання особисто Кузьміна. Це у цілому стосується відомства генерального прокурора. Україні необхідна реформа кримінально-процесуального права. У випадку Кузьміна саме він несе особисту відповідальність за справу Юлії Тимошенко та інші випадки вибіркового правосуддя. Наші посланці Пет Кокс і Олександр Кваснєвський у рамках місії Європарламенту чітко дали зрозуміти, що стара поведінка України є неприйнятною», передає «УНІАН».

Коментуючи головні тези доповіді моніторингової місії Кокса-Кваснєвського, Брок зазначив, що «є певний успіх, зокрема, звільнення екс-глави Міністерства внутрішніх справ Юрія Луценка, а також деякі зміни у кримінально-процесуальному праві. Але всім зрозуміло, що цього недостатньо. Питання залишаються і до вибіркового правосуддя, зокрема, у випадку Тимошенко, і до роботи Генеральної прокуратури, і до нового виборчого законодавства, яке має бути імплементоване відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи. Цей вирішальний пункт сформулювала у грудні Рада міністрів закордонних справ ЄС. Україна має працювати над виконанням умов для підписання Угоди про асоціацію у листопаді на саміті Східного партнерства у Вільнюсі».

Як раніше повідомляв ForUm, учора конференція президентів Європейського парламенту продовжила місію колишнього голови Європарламенту Пета Кокса та колишнього президента Польщі Олександра Кваснєвського, яка моніторить ситуацію із засудженими колишніми чиновниками в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318