В Україні загострюється проблема фітингу – електронної крадіжки грошей з рахунків, і з цим потрібно активніше боротися. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу заявив голова Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Борис Тимонькін.

За його словами, ще один-два роки тому це були окремі випадки, але в 2012 році відбулося різке зростання кількості та обсягів злодійських транзакцій.

«Найбільша з них склала 32 млн грн, частинами по 30 і 2, причому більшу з них вдалося зупинити тільки завдяки інструментам фінансового моніторингу НАБУ. Сьогодні це практично єдиний легальний канал боротьби з подібними злочинами. Звертаюся до банків із закликом: якщо надходять повідомлення про крадіжку грошей, не треба боятися їх блокувати», - підкреслив Тимонькін.

Він уточнив, що більшість крадіжок відбуваються, починаючи з 17:00 у п'ятницю, і власники рахунків дізнаються про це тільки у понеділок до 11-12 годин, коли операція давно завершена.

«Тому деякі члени НАБУ пропонують для кращого контролю ввести затримку великих транзакцій на один день. Крім того, ми пропонуємо змінити підходи правоохоронних органів: вкрадені гроші завжди хтось отримує, але поки що невідомо жодного випадку притягнення цих одержувачів до відповідальності. Вони проходять як свідки, але на ділі це учасники злочинної групи, хоч і не головні організатори», - сказав голова НАБУ.

У цьому зв'язку він повідомив, що рік тому організація Financial Action Task Force (FATF) прийняла нову редакцію своїх Рекомендацій «Міжнародні стандарти з протидії відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового ураження». Ця ініціатива США передбачає жорсткі санкції проти банків, якщо ті не звітують про свої операції (утримання суми прихованих операцій з обігу по кореспондентському рахунку). «Тим самим легковажні відносини банку до подібних питань може призвести до його загибелі. Значним може бути вплив цієї новації і на Україну - це набагато серйозніші санкції, ніж просто штрафи, які були цілком переборні», - акцентував він.

За його словами, Україна є членом Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму «MONEYVAL» і спостерігачем Євразійської групи з протидії легалізації злочинних доходів і фінансуванню тероризму (ЄАГ). «Наша країна пройшла останній раунд взаємних оцінок відповідності міжнародним стандартам у 2010 році. За попередніми даними, наступний раунд взаємної оцінки України запланований на 2014-2015 рр. Це означає, що в найближчі 2-3 роки ми повинні імплементувати нову версію міжнародних стандартів FATF», - підсумував Тимонькін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212