Промислова розробка газу на Юзівській площі дасть великі замовлення для трубних, загальнометалургійних і машинобудівних підприємств України. Про це, відповідаючи на запитання ForUm'у, сказав менеджер компанії Shell зі зв'язків з держорганами Олексій Татаренко.

За словами експерта, «в усій Європі сьогодні немає стільки бурових верстатів, скільки може знадобитися для однієї Юзівської площі. До того ж це не просто завантаження потужностей: вже більше 2-х років ми ведемо з національними виробниками чималу роботу щодо підвищення якості їхньої продукції до світового рівня. Після сертифікації під наші вимоги українські постачальники зможуть вільно працювати в усіх країнах нашої присутності. Такий успішний досвід вже є в області геологорозвідки. Не кажучи вже про те, що ми зобов'язалися використовувати не менше 60% української робочої сили і проводити для неї належне навчання».

Спеціаліст уточнив, що добувний проект Shell в Україні перебуває на самому початковому етапі. «Починається геологорозвідка: так, за договором з держхолдингом «Укргазвидобування» буриться розвідувальна свердловина біля с.Веселе Первомайського р-ну Харківської обл. і проектується друга свердловина (Близнюківський р-н цієї ж області). Ці пошукові свердловини дозволять почати оцінку запасів «нетрадиційного» газу ущільнених пісковиків», - сказав Татаренко.

І додав: що стосується Юзівської площі в цілому, то в найближчі роки намічено пробурити 15 пошукових свердловин, і тут також йдеться про газ ущільнених пісковиків, а не сланцевий.

«Тільки потім буде прийматися рішення про перехід до промислової розробки. Тобто часу для оцінки екологічних ризиків і оптимізації регуляторної бази достатньо. Якщо ж брати соціальний аспект, то ми будемо використовувати досвід соціальної відповідальності, накопичений під час роботи у США, включаючи не менше $2 млн щорічних вкладень у розвиток регіону. Також неминучі наші інвестиції в інфраструктуру подвійного призначення (наприклад, потужності з переробки використаної води з її поверненням як у природу, так і у видобувний цикл)», - запевнив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198