15 квітня під час проведення знаменитого Бостонського марафону у США прогриміло два потужних вибухи. Вони сталися з різницею у 12 секунд о 14:50 за місцевим часом, неподалік від фінішної лінії марафону, коли більшість спортсменів уже завершували дистанцію. Вибухова хвиля пройшла на висоті кількох сантиметрів над бруківкою, довколишні вулиці затягнуло густим сірим димом. Тротуари у районі епіцентру вибуху були залиті кров'ю і покриті осколками вибитого скла і зруйнованих металоконструкцій. Внаслідок події три людини загинули, більше 180 опинилися у лікарнях, причому 17 – у тяжкому стані. Одним із загиблих став восьмирічний хлопчик.

У той же день президент США Барак Обама виступив з екстреним зверненням до нації, у якому закликав американців не поспішати з висновками і підкреслив, що владі США поки невідомі організатори вибуху і їхні мотиви, але вони будуть знайдені і покарані відповідно до закону. Проте вже через добу після події президент визнав, що вибухи бомб у Бостоні «були актом тероризму», і ФБР розслідує їх як терористичну атаку.

«Щоразу, коли хтось використовує бомби проти мирних громадян, це тероризм», - підкреслив Обама. Президент США назвав подію «мерзенним і боягузливим вчинком», але додав, що поки влада не має інформації про те, хто міг бути ініціатором і виконавцем акції.

«Ми поки не знаємо, була атака спланована і виконана внутрішньою чи міжнародною терористичною організацією, чи ж теракт скоїв терорист-одинак».

До цих пір жодна терористична організація не взяла на себе відповідальність за подію у Бостоні. А тим часом 17 квітня у США прогримів ще один вибух. Це сталося на заводі West Fertilizer у місті Вест, штат Техас, близько 19:50 за місцевим часом. На місці загинуло від 60 до 70 осіб, близько 200 отримали поранення. Також потерпіли розташовані неподалік госпіталь, школа і будинок для літніх людей. Президент Міжнародної контртерористичної тренінгової асоціації Йосип Ліндер повідомив журналістів, що ФБР проводитиме розслідування на предмет зв'язку вибуху з подіями у Бостоні.

Про те, як варто розцінювати найсерйозніший терористичний акт у США з часів 11 вересня 2011 року і чи не спричинить він хвилю вибухів як в Америці, так і в інших країнах, ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

456