Ще вісім категорій українців зможуть скористатися спрощеною процедурою оформлення віз до країн ЄС після ратифікації Європарламентом угоди про лібералізацію візового режиму з Україною.

«Вже закінчився ратифікаційний процес, і тепер потрібно обмінятися ратифікаційними документами... Угода набуде чинності в перший день другого місяця після того, як остання зі сторін сповістить другу сторону про завершення процедури ратифікації», - сказав «Капіталу» прес-аташе представництва ЄС в Україні Давид Стулік.

У Міністерстві закордонних справ вважають, що угода набуде чинності через два-три місяці. «Швидше за все, червень-липень. Не думаю, що пізніше», - сказав він.

Переговори між Україною та ЄС про спрощення візового режиму почалися у 2005 р. Базова угода про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС була підписана у червні 2007 р. Згідно з її положеннями, безкоштовно оформляються візи 14 категоріям громадян України.

Після цього почалося обговорення скасування віз для всіх громадян України, однак європейська сторона погодилася лише на поетапну лібералізацію візового режиму, яка у перспективі може призвести до його повного скасування. У червні 2012 р. Україна і ЄС домовилися про зміни в угоду про спрощений візовий режим, які, зокрема, доповнюють перелік ще 8 категоріями громадян, що ратифікована Верховною Радою 22 березня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298