Міністерство фінансів України у другому півріччі 2013 р. має намір випустити казначейські зобов'язання у гривнях. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час круглого столу заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галина Пахачук.

«Сьогодні ми випускаємо казначейські зобов'язання у валюті. Але для нас це середньострокова перспектива, тому що звучить критика щодо того, що Україна на своєму внутрішньому ринку створює інструменти для вкладів в іноземній валюті. Тому йде обробка такого інструменту як казначейське зобов'язання гривні», - пояснила вона.

Також, за її словами, для визначення вартості цих державних цінних паперів був проведений аналіз середнього розміру депозитів одного з українських банків. «Ми прийшли до того, що середня вартість депозитів становить 22 тис. грн. Тому ми запропонуємо цінні папери номінальною вартістю 5 і 10 тис. грн для того, щоб можна було придбати два або чотири цінні папери і в разі чого знімати не повністю депозит, а частково продавати в зворотному напрямі казначейське зобов'язання», - розповіла Пахачук.

Вона також додала, що на сьогоднішній день ще немає точно визначеної річної ставки, під яку будуть продаватися ці казначейські зобов'язання. «Ми виходимо з того, щоб казначейське зобов'язання у гривнях на першому етапі було стимулюючим. На сьогоднішній день розглядається діапазон ставки від 14 до 16%», - зазначила представник Мінфіну.

У той же час вона підкреслила, що ставка для фізосіб повинна бути фіксованою і зрозумілою. Крім того, Пахачук заявила, що вклади в казначейські зобов'язання будуть розраховані на 2-3 роки.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286