Польська національно-консервативна опозиційна партія «Право і справедливість» та її голова Ярослав Качиньський заявили, що після катастрофи польського урядового літака під Смоленськом у 2010 році були повідомлення про трьох людей, які вижили. Про це пише «Інопреса» з посиланням на Der Standard.

Заява Качиньського прозвучала у понеділок, 15 квітня, на прес-конференції. За його словами, безпосередньо після катастрофи він дізнався, що серед них міг бути його брат - президент Лех Качиньський.

«За його словами, у такому випадку виникає запитання про те, що в кінцевому підсумку призвело до смерті трьох осіб, які вижили. Уряд Польщі спростовує цю версію», - пише Der Standard.

Качиньський підкреслив, що отримав інформацію про трьох осіб, які вижили, з МЗС, додавши, що ця інформація міститься в матеріалах слідства, причому вона надійшла від кількох людей.
На прес-конференції він зазначив, що єдина теорія, що дозволяє пояснити події з урахуванням всієї наявної інформації, - версія про замах.

Версію про трьох людей, які вижили, висунув голова слідчої комісії польського парламенту депутат партії «Право і справедливість» Антоній Мацеревич. Однак прокуратура Польщі підкреслила, що немає ніяких доказів, що будь-хто пережив катастрофу.

Представник МЗС Польщі у бесіді з виданням Gazeta Wyborcza зазначив, що відомство ніколи не поширювало подібної інформації. Тодішній офіційний представник МЗС Петро Пашковський у день катастрофи оголосив, що одне з новинних агентств повідомило про вцілілих, але не могло підтвердити цю інформацію.

Урядовий Ту-154 розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом під час заходу на посадку. Внаслідок аварії загинули 96 осіб: вісім членів екіпажу та 88 пасажирів, у тому числі президент Лех Качиньський. На початку квітня цього року стало відомо, що слідство у справі про катастрофу в черговий раз продовжено ще на півроку - до 10 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

562