Україна і Великобританія висловили готовність поглиблювати співробітництво як у політичному, так і в економічному напрямах. Про це йшлося під час зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова з головою Британсько-Українського товариства Лордом Різбі і послом Великобританії в Україні Саймоном Смітом, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

Під час зустрічі сторони констатували необхідність поглиблення двостороннього співробітництва на високому рівні, зокрема, офіційних візитів профільних міністрів і згодом прем'єр-міністрів. Було проінформовано про підготовку зустрічі у Великобританії в травні цього року міністрів закордонних справ і передано запрошення міністру енергетики та вугільної промисловості України відвідати Великобританію.

У цьому контексті Азаров наголосив, що він є прихильником розвитку контактів на високому рівні: «Чим більше буде контактів на високому рівні, тим краще це буде позначатися на розвитку наших двосторонніх відносин».

Сторони також обговорили питання інтеграції України до Європейського Союзу. Азаров відмітив виконання Україною прийнятого плану дій щодо підготовки до підписання Угоди про асоціацію та прийняття відповідних законопроектів у парламенті до саміту «Східного партнерства», який відбудеться у листопаді у Вільнюсі.

У відповідь голова Британсько-Українського товариства відмітив підтримку євроінтеграційних прагнень України з боку Великобританії. «Ми розуміємо, що Україна є невід'ємною частиною європейської сім'ї - європейських держав. І ми бажаємо бачити вас частиною цієї сім'ї. Я хочу вас ще раз запевнити, що це єдина позиція Британії», - сказав Різбі, звертаючись до Азарова.

Крім того, сторони висловили готовність поглиблювати співпрацю у сфері авіації, енергетики, економіки, зокрема, збільшення обсягів взаємного товарообігу та інвестицій.

За словами Азарова, цікавим напрямом співпраці є авіаційна галузь України, яка має величезний потенціал зважаючи на самостійне виготовлення серійних літаків. Він зазначив, що вже сьогодні є багато замовлень на літаки, але для їх реалізації необхідно значне вливання інвестицій. Прем'єр-міністр повідомив про сьогоднішню передачу Республіці Куба першого серійного літака Ан-158.

Крім того, Азаров зазначив, що на сьогодні Україна здійснює активну модернізацію економіки, тому на даному етапі «багато англійських кампаній могли б знайти хороше застосування своїх сил в Україні». Що стосується товарообігу, то прем'єр-міністр зазначив, що він «далеко не відповідає потенціалу двох країн». «У нас є всі можливості збільшити товарообіг між країнами», - сказав він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні стабільно вирішуються питання, позначені в програмі співпраці з Європейським Союзом.

Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що існує реальна можливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді цього року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256