Вчора, 17 квітня, у Києві за ініціативою Громадського руху «Український вибір» відбулася Друга Міжнародна науково-практична конференція на тему «Природоохоронні, екологічні та правові аспекти системного управління переробкою твердих побутових відходів в Україні».

Конференція була проведена за участю представників посольства Хорватії, уряду Уганди, Національної академії наук України, Міжрегіональної академії з проблем безпеки життєдіяльності, Української академії інформатики, екологічних громадських організацій - учасників Руху «Український вибір» та багатьох інших громадських об'єднань, навчальних закладів, територіальних органів самоврядування і виконавчої влади, вітчизняних і зарубіжних наукових і бізнес-структур.

Учасники конференції поставили перед собою завдання вивчити і обговорити європейські технології переробки твердих побутових відходів та виробити рекомендації щодо їхнього використання в Україні.


 
Координатор роботи з громадськими об'єднаннями Руху «Український вибір», президент громадської організації «Асоціація техногенної безпеки України» Валерій Блідар зазначив, що Рух розпочав системну роботу у напрямі екологічної безпеки.

 
«Екологічний напрям роботи - один із основних для Руху «Український вибір». Ми вважаємо своїм громадянським обов'язком реагувати на існуючі проблеми і змушувати виконавчу владу вирішувати їх. Цією конференцією ми маємо намір показати владі, що, будучи громадським рухом і володіючи тільки людським ресурсом, можна вирішувати ключові для українського суспільства питання. Сьогодні складається враження, що владі байдуже, що буде з нашою країною, яке у неї майбутнє і чи буде це майбутнє взагалі. Ми говоримо про соціальну державу - державу для людини. Якщо вона не служить людям, то навіщо нам така держава?» - сказав Валерій Блідар.

Ректор Міжнародної академії екології та медицини Михайло Салюта у своєму виступі заявив: «Сьогодні в Україні має бути не лише критична маса сміття, але і критична маса суспільства. І цю громадську масу «Український вибір» покликаний зібрати і зрушити з місця, щоб змусити існуючі закони діяти».

Згоден з ним і Микола Сімрок, координатор з розвитку економіки середнього та малого бізнесу при парламенті Уганди. «Вирішувати екологічні проблеми на громадських засадах, як це робить «Український вибір», це найбільш розумний підхід. Якщо держава буде стимулювати громадянина, підприємця, бізнесмена, кожен із них захоче інвестувати у сімейний побут, розвивати державу і думати, як надалі реалізовувати національну екологічну програму», - підкреслив він.

За підсумками Другої Міжнародної науково-практичної конференції на обговорення були винесені ідеї створення Національної суспільно-державної програми управління відходами та Кодексу екологічної безпеки для підприємств. Учасники конференції активно відгукнулися на ці пропозиції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

255