Перспектива власної розробки нетрадиційних видів газу відчутно впливає на вибір Україною головних напрямів міжнародної інтеграції.

Про це в ході експертної дискусії про наслідки видобутку нетрадиційного газу заявив заступник директора Американського інституту в Україні Джеймс Джатрас, передає кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, це вибір між очолюваним Росією Митним союзом (МС) та асоціацією з Євросоюзом:

«У наявності всі ознаки того, що «сланцева» дилема останнім часом загострилася з тієї причини, що країна перебуває на критично важливому етапі перед настанням у травні крайнього терміну, коли повинна буде продемонструвати виконання позначених Брюсселем умов для просування підписання угоди про асоціацію. Москва виставила власні умови і підкреслює, що Київ не матиме жодного впливу на МС як «спостерігач», і що, зважаючи на зниження значущості України як транзитної держави, РФ може брати участь в газовому консорціумі з Україною тільки при виході її з Енергетичного співтовариства ЄС.

Спеціаліст продовжив, що запаси нетрадиційного газу в нашій країні оцінюються в 1,2 трлн куб.м, а це треті за величиною запаси в Європі. «Інвестиції Shell можуть скласти близько $10 млрд, але сума може досягти і $50 млрд. У травні 2012 р. компанії Shell і Chevron виграли тендери на розробку відповідно Юзівського і Олеського родовищ, а в серпні того ж року консорціум ExxonMobil (головний оператор), Shell, OMV Petrom (Румунія) і держпідприємства «Надра України» переміг у конкурсі на видобуток традиційного газу на Скіфській нафтогазоносній ділянці чорноморського шельфу. При цьому Shell і ExxonMobil досліджують можливості розробки нетрадиційного газу в басейнах Львівської та Донецької областей», - сказав Джатрас.

Він вважає, що в міру того, як Україна буде просуватися в планах видобутку нетрадиційного газу, все голосніше будуть конкуруючі заяви прихильників, які обіцятимуть економічні вигоди, і противників, які застерігатимуть про небезпеку для екології. «Відомо, що технологія гідравлічного розриву пластів викликає безліч суперечок по всьому світу як в частині наслідків для навколишнього середовища, так і за впливом на економіку. У США застосування цієї технології сприяло різкому економічному підйому деяких регіонів (що найбільш помітно на прикладі штату Північна Дакота) і вже стало чинником стрімкого падіння цін на газ (які досягли мінімального рівня за останні 35 років), а також зменшення деяких забруднюючих викидів внаслідок заміщення вугілля» , - уточнив експерт.

І додав, що в Україні необхідно приглушити гостроту риторики і виважено вислухати всі сторони (а не тільки політиків, які змагаються) з усього комплексу взаємопов'язаних питань. «А це включає і можливий обсяг запасів газу, і вплив на енергонезалежність країни, відносини з Росією та Європою, ймовірні екологічні та споживчі наслідки для населення, а також - як найкращим чином розпорядитися очікуваними доходами. Це вимагає всебічного публічного обговорення всіх точок зору з позицій промисловців, екологів і споживачів, що вимагає атмосфери конструктивного діалогу, неупередженості та взаємної довіри», - резюмував фахівець.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201