Аграрний міністр Микола Присяжнюк висловився категорично проти скасування податкових пільг для сільгоспвиробників. Так, на думку глави відомства, до 2018 року необхідно зберегти існуючий спецрежим оподаткування аграріїв. А переглядати питання фіксованого сільгоспподатку варто тільки після завершення земельної реформи.

Протягом останніх декількох років непряма підтримка аграріїв сприяла збільшенню валового виробництва сільгосппродукції. Це, у свою чергу, забезпечило стабільні податкові надходження до держбюджету і сприяло зростанню інвестицій, а продукція ряду галузей АПК зайняла провідні позиції на світовому ринку.

«За час дії спецрежимів оподаткування подвоєно виробництво валової продукції сільського господарства. Галузі рослинництва і птахівництва зайняли провідні світові позиції. Крім того, почала відроджуватися галузь тваринництва. Така сприятлива політика створила необхідні умови для надходження інвестицій та розвитку аграрного бізнесу. В результаті, значно зросли надходження до бюджету від підприємств АПК», - зазначив Присяжнюк.

Зокрема, міністр нагадав, що в 2012 році надходження до зведеного бюджету від підприємств аграрного сектора склали більше 42 мільярдів гривень. А це на 2 мільярди гривень, або на 4,8%, більше порівняно з 2011 роком.

«Відповідно до Податкового кодексу України, спецрежим оподаткування податком на додану вартість діє до 1 січня 2018 року. За цей час аграрний бізнес України зможе підготуватися до переходу на загальну систему оподаткування ПДВ. Тому необхідно ввести мораторій на внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування цього спецрежиму. Розглядати ж питання реформування фіксованого сільгоспподатку варто вже по завершенні земельної реформи. Адже ці два фактори взаємопов'язані», - підсумував Присяжнюк.

Нагадаємо, що через нестачу обігових коштів у сільгоспвиробників ще в 1998 році в Україні були введені спеціальні режими оподаткування. Крім того, в ході переговорного процесу в рамках вступу України до Світової організації торгівлі Мінагрополітики вдалося відстояти право на застосування спецрежиму оподаткування, що передбачає акумуляцію сільгосппідприємствами коштів ПДВ і фіксованого сільськогосподарського податку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

283