Одним із пріоритетів діяльності Державної комісії з питань співробітництва зі Світовою організацією торгівлі стане продовження переговорного процесу щодо перегляду тарифних позицій у рамках СОТ. Про це заявив радник Президента України - керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента України Андрій Гончарук, повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

«У рамках діяльності комісії на сьогодні одним із пріоритетних питань стане питання продовження як переговорного процесу, так і інших елементів процесів за запитом української сторони щодо переформатування 371 тарифної позиції, представленої у відповідному запиті, який був зроблений у минулому році на підставі статті 28 Генеральної угоди СОТ з тарифів і торгівлі», - сказав Гончарук.

Він зазначив, що Державна комісія з питань співробітництва з СОТ буде грати ключову роль у проведенні подальших переговорів у рамках запиту щодо переформатування зазначених тарифних позицій.

Гончарук підкреслив, що діяльність Державної комісії з питань співпраці з СОТ, зокрема, спрямована на вирішення проблемних питань у відносинах України з країнами - членами СОТ.

Як відомо, Україна 12 вересня звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита на 371 товарну лінію. Протягом 3-х місяців члени СОТ могли підтвердити свою зацікавленість у проведенні таких переговорів, і протягом 2-х місяців ці переговори повинні бути проведені.

Звернення України викликало стурбованість Європейської комісії, оскільки може значно вплинути на загальний експорт товарів з ЄС в Україну, який складає майже 2 млрд євро на рік. Також такі дії України, на думку представників ЄК, не співвідносяться з намірами укласти угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

Україна стала повноправним 152-м членом Світової організації торгівлі 16 травня 2008 року.

Через три роки після набуття членства у СОТ країни можуть протягом ще 3-х років змінювати умови, прийняті при підписанні угоди про членство в цій організації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249