Лікар Юлії Тимошенко Лутц Хармс опинився в центрі корупційного скандалу. Німецька преса запідозрила його в тому, що він отримував дорогі подарунки від української опозиції. Німецький телеканал N-TV поки прямо не звинувачує лікаря в отриманні хабара, але робить недвозначний висновок - німецьких лікарів якщо і не купили, то використовували.

Матеріал про німецьке розслідування опублікувала газета «Аргументи і факти в Україні».

Увагу західної преси привернув ролик в Youtube. На записі видно, як депутат від БЮТ Микола Катеринчук катає на яхті лікаря Хармса, а той сидить в обнімку з відомою українською моделлю Марією Фурдичко. Цікаво, що Марія нехитро розмістила на своїй сторінці в Faсebook фотографії з Хармсом, і підписала, що виконувала обов'язки перекладача.

Німецькі журналісти були здивовані, коли дізналися, що «перекладачка» не говорить по-німецьки. Сам Хармс, зрозуміло, не говорить ні по-українськи, ні по-російськи. Зіставлення цих фактів змусило журналістів ще більше сконцентруватися на перебуванні лікаря в Україні.

У компанії Фурдичко і Катеринчука Хармс побував на фіналі чемпіонату Європи з футболу. Причому на фотографії ясно видно бедж Gold Village, які давали їм право відвідування VIP-зони. Ці квитки коштували близько 7 тис. євро і хто подарував Хармсу такий дорогий подарунок - залишається тільки здогадуватися.

Хармс виявився вдячним гостем і, мабуть за гарний прийом, з'їздив до Луцька виступити на передвиборчому заході кандидата від об'єднаної опозиції Андрія Лопушанського. Як також з'ясувалося, квитки на літак Хармсу оплатив Лопушанський, пише from-ua.com.

Журналісти N-TV звернули увагу, що висновки українських та німецьких лікарів про здоров'я Тимошенко відрізняються. «Коли українські ескулапи наполягали на тому, що пацієнтка лікування вже не потребує, Хармс підтверджував її недієздатність. Одночасно з відео в Інтернеті, де лідер опозиції ходить з ходунками по палаті, працює, подовгу сидячи за столом, Хармс заявляв в інтерв'ю німецькій пресі, що «вона не може довго сидіти на стільці».

Німецька преса стурбована зростанням корупції в системі охорони здоров'я. Так співпало, що майже одночасно зі скандалом навколо «Шаріте», міністр охорони здоров'я ФРН Даніель Бар в інтерв'ю заявив, що настав час карати корумпованих лікарів реальним тюремним терміном.

Журналіст N-TV звернувся в «Шаріте» із запитом, хто оплачував послуги моделі-перекладачки та інші розваги лікаря? Однак керівництво клініки намагається зам'яти скандал й обмежилося твердженням, що «йдеться про приватне перебування пана Лутца Хармса, анітрохи не пов'язане з лікуванням пані Тимошенко». Хармс же ховається від журналістів і досі не дає коментарів.

Пауза, яку взяла «Шаріте», говорить про те, що керівництво клініки розуміє, в який скандал втягнув його Лутц Хармс. Адже групу лікарів направляв Федеральний уряд Німеччини. Будучи держслужбовцем, (Шаріте - державна клініка), Хармс не має права, згідно зі ст.71 Закону про федеральних держслужбовців приймати подарунки та інші вигоди. А згідно зі ст. 331 Кримінального кодексу ФРН, «посадова особа, яка отримує вигоди, карається терміном ув'язнення до 3 років або грошовим штрафом».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312