Днями під час ефіру однієї з кулінарних програм на російському «Першому каналі» українці знову потрапили під «приціл» неприхильних висловлювань на свою адресу. Телеведучий Іван Ургант, нарізавши зелень, некоректно пожартував: «Я порубав зелень, як червоний комісар жителів українського села». Гість програми кінодраматург, художник, режисер і актор Олександр Адабаш’ян підіграв йому і додав, що «струшує останки жителів» з ножа.

Цей жарт викликав шквал обурень не тільки в української громадськості, але і в офіційних структурах. Так, зокрема, на це вже встигли відреагувати в українському Міністерстві закордонних справ, заявивши, що висловлювання телеведучого Івана Урганта в ефірі російського «Першого каналу» різко дисонує з високим рівнем стратегічного партнерства між Україною і Російською Федерацією і атмосферою дружби і взаєморозуміння між нашими народами.

«На жаль, в історії наших народів було чимало трагічних сторінок, спекулювати на яких неприпустимо. У сучасному цивілізованому світі подібні жарти вважаються поганим тоном і проявом неповаги до пам'яті мільйонів жертв тоталітарного режиму. Спроби бути гострим і дотепним гумористом не дають права відомому шоумену опускатися до рівня жартів, в основі яких лежить людське горе, кровопролиття і смерть. Це, як мінімум, негідно і не по-людськи», - сказано в заяві. У МЗС також зазначили, що подібні висловлювання принижують самого Урганта, який до того ж є частим гостем українського телеефіру, і вже отримали вкрай негативну оцінку українського і російського суспільства. Міністерство закордонних справ України висловило свою стурбованість російській стороні і вимагає від «Першого каналу» дати оцінку цьому інциденту.

Сам же шоумен вже встиг вибачитися перед українцями, але знову в досить іронічній формі. «Я прошу вибачення у всіх жителів України, яких зачепив мій недоречний коментар в останньому випуску програми», - написав Ургант 15 квітня на своїй сторінці в соціальній мережі Twitter. «Як самопокарання зобов'язуюсь готувати в цій передачі тільки борщ, вареники, галушки по 2018 рік включно. А всіх народжених у мене з цього моменту дітей, незалежно від статі, називати Богдан. Ваш Іван «Підчеревина» Ургант», - додав російський телеведучий.

Олександр Адабаш’ян, за інформацією українських ЗМІ, у свою чергу заявив, що нічого поганого вони на увазі не мали. «Згоден, що, можливо, це не дуже коректно, але ніякого відношення до неповаги це не має. Просто це така іронія, кліше з приводу фільмів: якщо раніше погані були білогвардійці, то тепер червоні», - зазначив він.

Про те, як розцінювати дану витівку з боку російського телеведучого, випуск таких заяв в ефірі російського "Першого каналу", а також реакцію України на дану ситуацію, ForUm вирішив запитати у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1044