Американські вчені пропонують NASA відправити до астероїда 1999 RQ36 зонд, який «під наглядом» іншого зонда, OSIRIS-REx, вдарить по небесному тілу 440-кілограмовою «болванкою» - проект місії представив співробітник Лабораторії реактивного руху Стів Чеслі на конференції по захисту від астероїдно-кометної небезпеки.

Астероїд 1999 RQ36, який, за останніми оцінками, є найбільш потенційно небезпечним для Землі з відомих об'єктів такого роду, стане метою нової місії NASA OSIRIS-REx. Зонд, запуск якого намічений на 2018 рік, має, зокрема, спробувати взяти пробу ґрунту і виміряти силу так званого ефекту Ярковського, зсуву орбіти астероїда в результаті нагріву однієї з його сторін Сонцем, передає РІА «Новини».

Фахівці JPL пропонують скористатися тим, що OSIRIS-REx проведе поруч з 1999 RQ36 досить багато часу, і відправити до астероїда ще один апарат, ISIS.

Цей зонд передбачається запустити разом з марсіанським зондом InSight у березні 2016 так, що він добереться до астероїда у лютому 2021 р., вже після закінчення основної місії OSIRIS-REx. ISIS протягом 90 днів своєї роботи відправить до астероїда 440-кілограмовий ударник, після чого обидва зонда проведуть дослідження утвореного кратера. Крім того, ISIS, по суті, стане першим практичним експериментом зі штучної зміни орбіти астероїда.

«Таке вдале поєднання графіка місії OSIRIS-REx, пропонованого плану ISIS і «вільного місця» на запуску InSight у 2016 році - це рідкісна можливість, яка, ймовірно, випадає раз у житті, і я сподіваюся, ми зможемо нею скористатися», - сказав Чеслі.

Інший схожий проект NASA, зонд Deep Impact, у 2005 році пролетів поруч з кометою Темпель-1 (9P/Tempel 1) і відправив до її ядра ​​мідний ударник вагою 370 кілограмів. Тоді сам Deep Impact не зміг зафільмувати створений ним кратер через піднятий ударом пил - це через шість років зробив інший зонд.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

650