В Одесі затверджено концепцію капітального ремонту, реконструкції, реновації та модернізації будівель, споруд і кварталів застарілого житлового фонду міста на 2013-2025 роки. Відповідне рішення депутати міськради прийняли 16 квітня під час засідання сесії.

«Небезпечні геологічні процеси, зокрема, зсуви й обвали на схилах морського узбережжя, провали над підземними виробками (катакомбами), підтоплення більше 2/3 міської території, призвели до того, що близько 750 будівель у місті знаходяться в аварійному стані. У небезпечній зоні - понад 1500 будівель, які перебувають на державному обліку як пам'ятки культурної спадщини, частину яких передбачається включити до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», - сказано в концепції.

З усієї кількості будівель-пам'яток історичної забудови більше 70% - житлові будівлі. Понад 400 будівель-пам'яток знаходяться у незадовільному технічному (ветхому та аварійному) стані, поточний та капітальний ремонт яких, за мінімальними розрахунками, вимагає приблизно від 360 млн до 1 млрд грн.

Житловий фонд Одеси складається з 21,396 тис. будинків загальною площею 18,2 млн кв. метрів, 54% з яких побудовано в кінці XIX – на початку XX століття, а ще 30% припадає на період 60-70-х років минулого століття.

Як сказано в концепції, в аварійному стані перебувають теплові мережі міста. Так, термін експлуатації міських котелень перевищив 35 років, внаслідок чого коефіцієнт їх корисної дії становить менше 45%.

Знос на 70-75% теплової мережі центральної частини міста, протяжність якої перевищує 11 км, призводить до значних втрат тепла і негативно позначається на фінансово-господарських результатах діяльності теплопостачальних підприємств і міському бюджеті.

Концепція передбачає залучення додаткових інвестицій в обсязі не менше 0,4-0,5 млрд доларів. Створення щороку не менше 5 тис. додаткових робочих місць, досягнення максимальної зайнятості населення, збільшення в рази надходжень до фондів державного, обласного та міського бюджетів і т. д., передає «УНІАН».

Передбачається, що залучення інвестицій призведе до збільшення обсягів будівництва житла, в тому числі доступного для більшості городян.

Суть даної концепції полягає в конкретному підході до вирішення проблем житлово-комунального комплексу міста. Вона являє собою опис довгострокового комплексного процесу ремонтно-відновлювальних робіт всього обсягу застарілого житлового фонду Одеси за допомогою внутрішніх ресурсів територіальної громади, приватних та інституційних інвесторів - забудовників, через механізм надання їм безкоштовно (або за умовну ціну - 1 грн) горищних приміщень для мансардних надбудов.

Передбачається, що проекти надбудови мансард матимуть різні варіанти, наприклад: 3 поверхи і мансарда (1 рівень), 2 поверх і мансарда (2 рівня), 1-поверхова будівля і надбудова 2-х поверхів без мансарди. Також передбачено нову будову на місці аварійного житлового фонду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169