Вибухові пристрої, що спрацювали на фініші марафону в Бостоні, складалися зі скороварок, начинених вражаючими елементами.

Про це, як повідомляє «Associated Press», на прес-конференції у вівторок, 16 квітня, оголосив спецагент ФБР Річард Делор’єр, який займається розслідуванням теракту.

Представник ФБР також підтвердив інформацію, що з'явилася раніше, про те, що обидва вибухові пристрої, що спрацювали, були поміщені в спортивні сумки або рюкзаки темного кольору.

Раніше, повідомляє AP, анонімне джерело, знайоме з ходом розслідування, розповіло американським ЗМІ, що обидві бомби були виготовлені зі звичайних скороварок об'ємом у 6 літрів. Одна з бомб, за його словами, була начинена шматками металу і кульками від підшипників, друга - цвяхами.

Вибухові пристрої з використанням побутових скороварок, нагадує AP, часто використовують терористичні організації, що діють в Афганістані, Індії та Пакистані. Відділення «Аль-Каїди» в Ємені розміщувало інструкцію щодо збирання бомби зі скороварки на своєму сайті.

Бомби саме такої конструкції, повідомляє AP з посиланням на джерела у ФБР, використовувалися і при підготовці терактів на території США. Так, один із трьох вибухових пристроїв, розміщених на Таймс-скверв Нью-Йорку в травні 2010 року, був зібраний зі скороварки. Бомби цієї ж конструкції використовував і військовослужбовець, який готував вибух ресторану біля військової бази Форт-Худ, пише «Lenta.ru».

Нагадаємо, два вибухові пристрої спрацювали біля фінішної лінії міжнародного марафону в Бостоні у понеділок, 15 квітня. Унаслідок теракту загинули три людини, постраждали близько 180.

Правоохоронним органам поки не вдалося встановити особу підозрюваного або підозрюваних у причетності до теракту в Бостоні, хоча раніше з'являлася інформація про затримання і обшуки, проведені в рамках розслідування цього злочину. Жодна з екстремістських організацій відповідальність за вибухи в Бостоні на себе не взяла.

Вранці у четвер, 18 квітня, в Бостоні пройде траурна церемонія в пам'ять про жертви теракту, на якій буде присутній президент США Барак Обама.Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241