Реформа місцевого самоврядування покликана розмежувати повноваження між місцевими органами виконавчої влади і самоврядуванням на принципах децентралізації влади.
 
Про це радник Президента, керівник головного управління АП з питань конституційно-правової модернізації Марина Ставнійчук заявила на спільному засіданні Колегії КМДА, Регіональної ради міста Києва та Громадської ради при КМДА, передає кореспондент ForUm'у.

За словами чиновника, перетворення також покликані створити належні матеріальні та організаційні умови для виконання місцевим самоврядуванням власних (самоврядних) і делегованих повноважень, максимально залучити населення до ухвалення управлінських рішень, до держконтролю за законністю таких рішень.

Спеціаліст продовжила, що реформування місцевого самоврядування передбачає, зокрема, законодавче визначення вимог до якості адміністративних і соціальних послуг населенню органами місцевого самоврядування базового та регіонального рівня, включаючи критерії оцінки якості цих послуг. «Причому жителі, об'єднані постійною територією проживання, яка не є самостійною адміністративно-територіальною одиницею, зможуть ініціювати створення органів самоорганізації населення - чи ж посаду старости», - уточнила вона.

Чиновник також додала, що протягом місяця влада і громадські ради Києва повинні обговорити концепцію, розробити і подати в Кабмін узагальнені пропозиції щодо внесення змін до проекту. «При цьому необхідно враховувати специфіку міста з його особливим статусом столиці України», - акцентувала Ставнійчук.

У свою чергу, глава КМДА Олександр Попов зазначив, що столична влада постійно наголошує на необхідності докорінної зміни системи місцевого самоврядування, яка передусім має бути орієнтована на децентралізацію владних повноважень і збільшення економічного потенціалу територіальних громад. «Зміни в системі місцевого самоврядування, ініційовані Києвом, повинні стати взірцем для всієї країни. Так, ми виступили ініціаторами розробки проекту закону про повернення столиці 100% податку на доходи фізосіб, оскільки переконані, що місцеві громади мають право на свій розсуд витрачати кошти, сплачені ними до бюджету у вигляді податків», - підкреслив голова КМДА.
Як раніше повідомляв ForUm, заступник глави Адміністрації Президента України Сергій Ларін заявляє, що обговорення концепції реформи місцевого самоврядування завершиться вже через півроку.

Президент України Віктор Янукович розкритикував нинішню систему самоврядування і заявив, що найближчим часом в Україні буде затверджена Концепція розвитку місцевого самоврядування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

730