Сьогодні, 16 квітня, під головуванням віце-прем'єр-міністра Костянтина Грищенка відбулася нарада з питань виконання доручення Президента України «Про деякі питання запобігання розповсюдженню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів», повідомляє прес-служба чиновника.

Голова Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна повідомила віце-прем'єр-міністру про проведення детального аналізу фінансової потреби за підсумками I кварталу 2013 р. з метою повноцінного виконання заходів з лікування і профілактики хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, туберкульоз і вірусний гепатит.

За результатами наради прийнято рішення сформувати остаточні пропозиції про необхідність додаткового фінансування заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусному гепатиту.

Зокрема, в напрямі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу при внесенні змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» планується додатково передбачити кошти в обсязі понад 250 млн грн, з яких на закупівлю медикаментів буде спрямовано близько 180 млн грн, на придбання тест-систем - більше 50 млн грн, на закупівлю електронних дозаторів для кабінетів замісної терапії - більше 15 млн грн.

«Зазначені кроки дозволять вперше в історії забезпечити фактично на 100% лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, які цього потребують, антиретровірусною терапією з належним лабораторним супроводом, профінансувати придбання дозаторів», - підкреслив Грищенко.

У напрямку протидії захворюваності на туберкульоз планується виділити додатково близько 30 млн грн для придбання відповідного медичного обладнання для протитуберкульозних диспансерів.

Крім того, під час наради було піднято питання лікування хворих на туберкульоз в установах пенітенціарної служби. Так, передбачається виділення понад 40 млн грн для створення відділень для лікування хворих на туберкульоз, які перебувають у слідчих ізоляторах у дев'яти регіонах України.

Окрему увагу під час наради було приділено питанню фінансування заходів з боротьби та профілактики поширення вірусних гепатитів в Україні. Віце-прем'єр-міністр висловив невдоволення відсутністю чітко розрахованих потреб у фінансуванні відповідних заходів та нагадав про затверджену Кабінетом Міністрів ще у 2011 році Концепцію «Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року». Отже, він доручив Міністерству охорони здоров'я невідкладно створити відповідну робочу групу і до 1 травня цього року представити проект-програму і відповідні фінансові розрахунки.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова заявила, що, незважаючи на фінансові та технічні проблеми, Україні за 2012 рік вдалося на 1,6% знизити кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285