На початку квітня роздрібні ціни на овочі та картоплю були на 21,7% нижчі, ніж у 2012 році. Так, на продовольчих ринках зменшилася ціна на картоплю, буряк, цибулю, огірки і помідори. Єдиним сегментом ринку овочів, ціни в якому трохи вищі, ніж торік, є капуста.

Про це сьогодні, під час відвідування заводу з виробництва пелет у Вінницькій області у складі делегації Президента України, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Роздрібні ціни на овочі та картоплю на початок квітня поточного року були на 21,7% нижчі у порівнянні з відповідним періодом минулого року. При цьому, протягом 2013-го індекси споживчих цін на зазначений вид продовольчих товарів склали у січні - 106,4%, у лютому - 100,5%, і в березні - 98,3%», - поінформував міністр.

За словами Миколи Присяжнюка, за даними обстежень 670 продовольчих ринків, знизилися ціни на картоплю, буряк, цибулю, огірки і помідори. Єдиним сегментом ринку овочів, ціни в якому трохи вищі, ніж торік, є капуста.

«Поточні середні роздрібні ціни на картоплю становлять 1,84 грн/кг і на 0,5% нижчі, ніж минулорічні. Вартість буряка становить 2,27 грн/кг, що на 5,4% менше за ціну у 2012 році. А цибуля впала в ціні на 6,5% і коштує 1,86 гр /кг. Вартість свіжих томатів - 17,25 грн/кг, що на 9,1% менше, ніж у 2012-му, а огірки коштують 17,67 грн/кг - на 15,7% менше. Єдиним сегментом ринку овочів, ціни в якому вищі торішніх, є капуста. Середня її вартість сьогодні становить 2,22 грн/кг, що на 69% вище минулорічної, однак на 71% нижче в порівнянні з показником 2011 року. Поточний рівень цін на капусту обумовлений дещо обмеженою пропозицією ринку через несприятливі погодні умови при формуванні врожаю цієї культури у 2012 році», - повідомив міністр.

На переконання глави відомства, ціна на овочі повинна бути вигідною як для споживача, так і виробника.

«Повинна існувати «золота середина», щоб ціни задовольняли споживачів, а сільгоспвиробникам було вигідно вирощувати продукцію. Наприклад, зросли ціни на капусту відносно весни минулого року. Але тоді ціна була вкрай невигідною для виробників. Зараз вона коштує 2,22 гривні, і це гідна ціна», - зазначив Микола Присяжнюк.

Збалансовану цінову ситуацію на внутрішньому ринку, на думку міністра, забезпечили ініційовані Урядом та Мінагрополітики заходи з розвитку інфраструктури цього сегмента ринку.

«В Україні вже активно працюють 4 оптові ринки сільськогосподарської продукції, ще 7 перебувають на стадії будівництва. Крім того, до 1,4 мільйона тонн збільшені ємності картоплесховищ, а це 5-місячна норма річного споживання України, і до 0,9 мільйона тонн - ємності овочесховищ. Тобто ринок картоплі та овочів стає все більш організованим, підвищується рівень його насичення, усунуто цілу низку посередників у ланцюгах просування продукції», - підсумував Микола Присяжнюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

311