Україні не загрожує дефолт. Таку впевненість висловила під час інтерв'ю каналу директор департаменту макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Наталія Горшкова.

«Дефолтом Україну лякали і весь минулий рік. І все таки, Україна знайшла ресурси, щоб погасити всі свої кредити», - сказала вона.

Україна знаходиться в програмі з МВФ, і це позитивний момент, який грає на імідж країни. По-перше, коли Україна в програмі з МВФ, інвестори позитивно оцінюють її перспективи. Це означає, що Україна веде конструктивний діалог з МВФ і їй не загрожують якісь фінансові катаклізми.

З іншого боку, якщо Україна знаходиться в програмі, є завжди шанс отримати кредит, адже кредит МВФ - це одне з альтернативних джерел, але не єдине, для того щоб профінансувати існуючі кредитні зобов'язання.

Кредит МВФ дійсно на сьогодні один з найбільш дешевих, але це не означає, що Україна не може отримати кредит на зовнішньому ринку. Є інші міжнародні фінансові організації і на зовнішніх ринках є ресурс, а це означає, що Україна може виходити із запозиченнями й отримувати альтернативне кредитування.

Якщо говорити про зовнішні запозичення, то, за словами директора департаменту, це звичайна світова практика, один із заходів антикризової політики: коли економіка країни не демонструє інтенсивне зростання, для її стимуляції запозичуються ресурси. Коли економіка на піку розвитку, вона ці запозичення погашає за рахунок того зростання, яке має.

«Тому коли економіка України вийде на стабільні темпи економічного розвитку, коли вирівняється ситуація на зовнішніх ринках, Україна матиме ресурс на погашення тієї заборгованості, яка сформувалася при більш низьких темпах розвитку економіки», - сказала експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199