У Тернопільській області в селі Нирків Заліщицького району обвалилася вежа Червоноградського замку XVII ст., повідомив сільський голова Іван Бежушко, обвал правою вежі виявили на минулих вихідних.
 
«Уздовж вежі тяглася широка тріщина, сантиметрів 10, роками на це ніхто не звертав увагу, не ставили маячки, щоб подивитися, чи не просідає конструкція, не проводили консерваційні роботи. Ми не могли займатися цим пам'ятником, оскільки у 2002 році облдержадміністрація руїни Червоноградського замку передала у власність Тернопільської єпархії УАПЦ. Але вони виявилися неефективними власниками, за пам'ятником не доглядали», - каже Бежушко.
 
За його словами, причиною обвалу могло стати просідання землі, обумовлене тривалими дощами, передає «УНІАН».
 

У свою чергу начальник відділу містобудування та охорони пам'яток обласного управління архітектури Ярослав Пелехатий підтвердив, що пам'ятник місцевого значення - руїни Червоноградського замку - дійсно роками не реконструювали.

«Щоб провести реконструкцію, потрібно отримати дозвіл, а для цього необхідно мати досить багато документів. Один з них - право на землю, на якій розташований об'єкт. Заліщицька райрада постійно блокує питання про виділення УАПЦ земельної ділянки для експлуатації та догляду за отриманим об'єктом. Наскільки мені відомо, єпархія була готова проводити роботи, підіймала це питання, однак через відсутність необхідних документів роками так нічого і не робилося», - зазначив Пелехатий.

Нагадаємо, у 2011 році в Бережанах через замерзання і розмерзання будівельних сумішей, якими в часи Речі Посполитої проводилося консервування частини Бережанського замку, обвалилася стіна замку ХVI століття.

Червоноградський замок розташований на пагорбі посеред глибокої котловини ріки Джурин в урочищі Червоне поблизу села Нирків Заліщицького району Тернопільської області.
Замок був побудований на початку ХVIІ ст. з розгалуженою системою підземних ходів. Він був істотно зруйнований під час набігів турків. У 1778 р. руїни, що складалися з двох веж і елементів стін, купив польський князь Понінський і перебудував все у палац.

Під час Другої світової війни палац був зруйнований, залишилися лише частини стін і дві готичні вежі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

698