На сьогодні сільгоспвиробники забезпечені всіма необхідними ресурсами для проведення весняно-польових робіт у стислі терміни. Так, станом на 15 квітня в Україні накопичено 105% насіння, 124% мінеральних добрив, необхідні обсяги паливно-мастильних матеріалів. Що стосується фінансування посівної, то зараз держава дає можливість сільгоспвиробникам отримати дешеві ресурси шляхом укладення форвардних контрактів з Аграрним фондом і ДПЗКУ. Про це під час селекторної наради з питань проведення весняно-польових робіт під головуванням першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Українські аграрії готові провести посівну у стислі терміни. Так, на рівні держави запаси насіння складають 706,7 тисячі тонн, тобто 105% від потреби. Причому сільгоспвиробники вже готують більш якісне, порівняно з попередніми роками, насіння. Мінеральними добривами аграрії забезпечені на 124%, а також необхідною кількістю протруйників та засобів захисту рослин. Ситуація з забезпеченістю нафтопродуктами стабільна в усіх регіонах України», - повідомив Присяжнюк.

Що стосується фінансового забезпечення, то міністр підкреслив результати роботи уряду в цьому напрямку за останні два роки. Він наголосив, що завдяки рішенню уряду у Аграрного фонду під форвардні закупівлі майбутнього врожаю передбачено 1 мільярд гривень авансових платежів. Ці кошти вже спрямовані в регіони.

«Крім того, у Державної продовольчо-зернової корпорації сьогодні є на рахунках понад 1,5 мільярда гривень для форвардних закупівель. Звертаю увагу керівників регіонів, що це дає можливість сільгоспвиробникам отримати дешеві ресурси для фінансування весняно-польових робіт. Аграрний фонд і ДПЗКУ продовжать проводити форвардні закупівлі зерна», - зазначив Присяжнюк.

Важливість фінансування аграріїв шляхом укладення форвардних контрактів аграріїв з ДПЗКУ підкреслив також перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов.

У свою чергу, голови облдержадміністрацій звернулися до першого віце-прем'єр-міністра і висловили стурбованість щодо можливого скасування пільг для сільгоспвиробників. За їхніми словами, такі кроки держави можуть негативно вплинути на дрібних і середніх сільгоспвиробників. Арбузов доручив ретельно розглянути це питання, з чим погодився Присяжнюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192