16 квітня відбулися черговий допит у справі про вбивство Євгена Щербаня. Цього разу свою версію події озвучив ще один мільярдер, причетний до «Індустріального союзу Донбасу» - Віталій Гайдук. Цей свідок у «справі Щербаня» виглядає більш таємничою персоною, ніж його бізнес-партнер Сергій Тарута, свідчення та міркування якого були у відкритому доступі у багатьох ЗМІ.

Видання УНН проаналізувало персону Гайдука. Його офіційна біографія свідчить про те, що він був учасником подій, опосередковано пов'язаних з убивством народного депутата Євгена Щербаня. За словами Володимира Щербаня, саме Віталій Гайдук курирував роботу «Індустріального союзу Донбасу», який нібито стояв на шляху тандему Тимошенко-Лазаренко до безперешкодного постачання газу в Донецьку область. Саме в ІСД пішов працювати Віталій Гайдук, коли Володимиру Щербаню, а разом з ним і його заступнику, довелося відійти від керівництва областю. Саме в ІСД залишився Віталій Гайдук і після смерті Євгена Щербаня. Але, за словами Володимира Щербаня, цілком можна зробити висновок, що це вже була не та компанія, яку створювали на початку 90-х для того, щоб поставляти газ підприємствам Донбасу і не випускати за кордон «сирі» напівфабрикати. Цей ІСД, періоду після смерті Щербаня, вже пішов на широку співпрацю з ЄЕСУ Юлії Тимошенко.

«Звичайно, адже потім вони газ через ЄЕСУ отримували. Конфлікт не було вирішено ні наприкінці 1995, і в 1996 він не був вирішений. І можливо вже просто не було з ким конфліктувати 3 листопада 1996, коли не стало Євгена Щербаня. Мене у той момент не було як політичного, адміністративного керівника, а Євгенія не стало фізично. А ми були тими людьми, хто міг протистояти. А могли протистояти Віталій Гайдук чи Сергій Тарута прем'єр-міністру? Я їхньої гідності не применшую, але їхня вага проти ваги Павла Лазаренка... Якщо говорити прямо, то у них не було іншого виходу, крім як «лягти» під Лазаренка і Тимошенко», - сказав у своєму інтерв'ю Володимир Щербань.

Крім того, на думку політолога Дмитра Видріна, Сергій Тарута та Віталій Гайдук довго були неофіційними спонсорами Блоку Юлії Тимошенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

343