В Україні щороку накопичується близько 52 млн тонн побутового сміття, яке складується на 6 тисячах звалищ і полігонів. Частина з них перевантажені (5%) або не відповідають нормам екологічної безпеки (16%). При цьому щорічно виявляється близько 30 тисяч несанкціонованих звалищ. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв у коментарі журналістам з нагоди Дня довкілля, який відзначається в Україні кожну третю суботу квітня, повідомили ForUm'у у прес-службі РНБО.

За його словами, тільки у 185 населених пунктах України впроваджено роздільний збір відходів, у 8-ми - працюють сміттєсортувальні лінії (і ще у 14-ти будуються), і тільки у Києві, Дніпропетровську та Люботині (Харківська область) діють сміттєспалювальні заводи.

Клюєв заявив, що для прискорення реалізації національного проекту «Чисте місто» державі необхідно забезпечити вкладення відповідних фінансових ресурсів.

Він нагадав, що проект передбачає створення системи комплексів з переробки побутового сміття - урядом у 2012 році затверджені попередні техніко-економічні обґрунтування їх спорудження у Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Кіровограді, Полтаві, Сумах, Тернополі, Харкові, Хмельницькому та Чернівцях. Крім того, здійснюється підготовка попереднього техніко-економічного обґрунтування будівництва системи таких комплексів у Львівській області.

Клюєв зазначив, що готовність брати участь у фінансуванні проектів будівництва подібних комплексів висловили ЄБРР, а також кілька міжнародних і вітчизняних компаній.

За його словами, в Україні ж поки більше 90% побутового сміття складується і лише 75% населення охоплене послугами з його вивезення.

«Світовий досвід показує, що при комплексному використанні найсучасніших технологій і при адекватній побудові системи роздільного збору сміття ця сфера перетворюється у прибутковий бізнес, створює нову галузь і нові робочі місця», - сказав секретар РНБО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307