Сьогодні в Україні склалося «вікно можливості» для реформи місцевого самоврядування. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, радник Президента, керівник головного управління АП з питань конституційно-правової модернізації Марина Ставнійчук заявила на спільному засіданні Колегії Київської міської державної адміністрації, Регіональної Ради м.Києва та Громадської ради при КМДА.

За словами чиновника, це стане чи не найбільш значним реформаторським проектом періоду новітньої незалежності країни. «Що викликано, з одного боку, об'єктивними внутрішніми і зовнішніми чинниками, які повинні політично мотивувати центральну владу, з іншого - вичерпанням внутрішніх ресурсів колишньої системи місцевого самоврядування», - сказала вона.

За словами Ставнійчук, правове регулювання та практики місцевого самоврядування сьогодні не відповідають ні сучасним потребам України, ні Європейській хартії місцевого самоврядування. «А невиконання положень хартії і, як наслідок, взятих на себе зобов'язань, - помітна перепона для інтеграції в європейське співтовариство. У зв'язку з цим слід зазначити, що з весни 2012 р. наша країна знову перебуває під моніторингом Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи щодо стану місцевого самоврядування. Останній такий комплексний моніторинг пройшов у 2001 р., схвалена за його результатами рекомендація містила критичну оцінку стану місцевої демократії та комплексний перелік заходів, рекомендованих для виправлення ситуації. Незважаючи на окремі заходи, за останні 10 років становище кардинально не змінилося. До осені-2013 Україна повинна здійснити реальні кроки щодо поліпшення ситуації», - зазначила Ставнійчук.

Радник Президента додала, що в посланні Президента до Верховної Ради «Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2012 р.» він чітко визначив орієнтири майбутньої реформи місцевого самоврядування: розширення прав територіальних громад (міст, сіл), бюджетна децентралізація і реформа системи публічних послуг ( адміністративних, соціальних і комунальних). «Глава держави наголошує, що реформування місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації, деконцентрації владних повноважень, субсидіарності, консолідації ресурсного забезпечення і стратегічного планування розвитку територіальних громад, що вимагає зважених кроків щодо законодавчого вирішення нагальних проблем місцевого та регіонального розвитку в контексті державної регіональної політики, бюджетної, податкової та муніципальної реформ з дотриманням положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Однак значна частина нормативно-правових новацій у цій сфері, запропонованих як членами Кабміну, так і окремими депутатами, не відповідає зазначеним пріоритетам і призводить до розбалансування системи управління на місцях», - нарекла чиновник.

Вона нагадала, що одна із головних цілей реформи - поліпшення наповнення місцевих бюджетів, які сьогодні в основному дотуються. «А це означає, що треба залучити інвестора, створити для нього реальні можливості та перспективи. Певні зрушення є, але основна частина роботи ще попереду», - сказала фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281