Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ (Мінрегіонрозвитку) розробило законопроект, що скасовує необхідність отримання спеціальних дозволів для перепланування житлових приміщень. Документ пропонує скасувати процедуру здачі в експлуатацію переобладнаних об'єктів. Однак ініціативи Міністерства стосуються тільки випадків, коли під час ремонтних робіт не зачіпають несучі стіни, огороджувальні конструкції, а також інженерні системи квартири або будинку.

Перелік робіт, які можна буде проводити без отримання дозволів, визначить Мінрегіонрозвитку, але вже після прийняття законопроекту. УМіністерстві також пропонують посилити відповідальність за фальсифікацію або ненадання документів, що дають право проводити капремонт квартир і житлових будинків. У законопроекті передбачені штрафи від 300 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 5100 грн до 5950 грн.

У Мінрегіонрозвитку розраховують, що реалізація норм законопроекту допоможе українцям істотно заощадити час і гроші. Зараз перепланування будь-якої складності потрібно погоджувати з місцевою владою. На спілкування з чиновниками з цих питань у громадян йде від декількох тижнів до кількох місяців, оскільки на законодавчому рівні не визначено термін для видачі дозволу або відмови у його наданні, визнає Міністерство у пояснювальній записці до законопроекту. До того ж регулюючі документи не вказують, скільки українці повинні платити за отримання відповідних довідок і чи повинні платити взагалі. Не встановлений і перелік причин, з яких місцева влада може відмовити у видачі дозволів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

520