Президент України Віктор Янукович створив Державну комісію з питань співробітництва із Світовою організацією торговлі. Відповідний указ опублікований на сайті Глави держави.

Як повідомляє прес-служба Президента, ці укази спрямовані на подальшу економізацію зовнішньої політики України та реалізацію інтересів національних виробників на зовнішніх ринках.

«Враховуючи високу експортну орієнтацію української економіки, постійно зростаючу частку зовнішньої торгівлі у ВВП, існує нагальна необхідність підвищення ефективності державної координації зовнішньоторговельної політики України. Глобальні рамки і умови, що регулюють ведення зовнішньоторговельної політики переважною більшістю країн світу, на яких припадає понад 95% світової торгівлі, встановлені Світовою організацією торгівлі, яка без перебільшення є «торговою ООН», - підкреслюється в повідомленні.

Головою комісії призначений радник Президента України, керівник головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрій Гончарук. Янукович доручив йому подати у двотижневий строк пропозиції щодо персонального складу комісії.

Згідно з положенням, комісія є консультативно-дорадчим органом при Президентові і створюється у складі голови, виконавчого секретаря та інших членів, які беруть участь у її роботі на громадських засадах. До складу комісії входять керівники або їхні заступники низки міністерств і відомств, а також за згодою - представник Українського союзу промисловців і підприємців і представник Торгово-промислової палати України.

Виконавчим секретарем комісії визначається один із заступників керівника Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента, а особовий склад затверджується Главою держави.

Організаційною формою роботи комісії є засідання, які проводяться в міру потреби, але не рідше одного разу на квартал.

Як відомо, Україна 12 вересня звернулася до СОТ з інформацією про намір підвищити імпортні мита на 371 товарну лінію. Протягом 3-х місяців члени СОТ могли підтвердити свою зацікавленість у проведенні таких переговорів і протягом 2-х місяців ці переговори повинні бути проведені.

Звернення України викликало стурбованість Європейської комісії, оскільки може значно вплинути на загальний експорт товарів з ЄС в Україну, який складає майже 2 млрд євро на рік. Також такі дії України, на думку представників ЄК, не співвідносяться з намірами укласти угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

Україна стала повноправним 152-м членом Світової організації торгівлі 16 травня 2008 року.

Через три роки після набуття членства у СОТ країни можуть протягом ще 3-х років змінювати умови, прийняті при підписанні угоди про членство у цій організації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279